kina vs sad

SPREMA SE RAT ZA TAJVAN! Sad je jasno zašto Amerika DECENIJAMA igra igru toplo-hladno VIDEO

Planeta -

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven u intervju za CNN potvrdila je da se američke trupe nalaze u toj ostrvskoj zemlji, te da "kineska pretnja raste iz dana u dan".

Andrija Ivanović, šef integrisanog deska Kurira, objasnio je zašto su odnosi Kine i Tajvana najgori u poslednjih nekoliko decenija i kakve to pretnje cirkulišu iz USA preko Tajvana u Kinu.

"Sukob između Kine i Tajvana traje već decenijama. To su ostaci Republike Kine, kako oni sebe i nazivaju. Smatraju da su nastavak kineske države a da je revolucionarna Narodna Republika Kina neki uljez u svemu tome. Te pozicije su zaoštrene dugo, a posebno se situacija pogoršala od sedamdesetih kada su UN priznale NRK, a Tajvan izbačen iz te organizacije", objasnio je Ivanović.

Amerika sad podržava zvanično Kinu, ali priznaje i Tajvan, dodaje urednik Kurira.

"Sad su prvi put priznali da su vojnici tamo. Džo Bajden je prošle nedelje rekao da je spreman da brani Tajvan od Kine po svaku cenu, čak i vojno", dodao je on.

Ekonomista Božo Drašković pomenuo je Opijumski rat krajem 19. veka između Britanije i Francuske na jednoj strani i Kine na drugoj, koji je doveo do disbalansa snaga između Kine i Britanije.

"Kina je izvozila svilu, keramiku i ostalo, a nisu imali šta da uvezu. Onda su iz Avganistana počeli da forsiraju opijum i došlo je do rata. Posledica tog rata jeste posebna teritorija pod britanskom dominacijom, odnosno stogodišnjem upravljanjem, tvorevina Hongkong", pojasnio je sagovornik Kurir televizije i dodao da je uvek sve pitanje ekonomske moći i snage.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:16

NAJBOGATIJI ČOVEK NEMA SLUHA ZA GLADNE: Ma kakav Mask, planira da kolonizuje svemir, a ne da iskoreni siromaštvo na Zemlji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track