POSLE BREGZITA STIŽE POLEGZIT? Sud u Varšavi poručio Briselu da neki zakoni EU nisu kompatibilni sa poljskim Ustavom
Foto: Kav Dadfar / robertharding / Profimedia

ZAOŠTRAVANJE

POSLE BREGZITA STIŽE POLEGZIT? Sud u Varšavi poručio Briselu da neki zakoni EU nisu kompatibilni sa poljskim Ustavom

Planeta -

Poljski ustavni sud ocenio je danas da su neki zakoni EU u suprotnosti sa ustavom Poljske, što mnogi doživljavaju kao veliki korak ka "Polegzitu" - izlasku zemlje uz Unije. Odluka Ustavnog suda Poljske mogla bi da ima dalekosežne posledice po odnose Varšave sa Briselom, ali i pristup EU fondovima.

Sud, čiji se legimitet dovodi u pitanje jer u njemu sedi više sudija lojalnih vladajućoj, nacionalističkoj Stranci Zakon i pravda, ocenio je da neki delovi EU sporazuma i sudskih odluka Unije nisu u skladu sa Ustavom zemlje i dodao da institucije Evropske unije ponekad "deluju van svojih komentencija", odnosno da je poljski ustav u nekim delovima nadređen evropskim ugovorima.

Nadređenost evropskog prava nad nacionalnim do sada se nije dovodila u pitanje i mnogi smatraju da je ovaj potez prvi korak prema izlasku Poljske iz EU-a.

"Ovo je pravna revolucija", rekao je Rene Repasi, profesor međunarodnog i evropskog prava na Univerzitetu Erazmus u Roterdamu. "To možda jeste kompromitovan sud, ali je ovo korak dalje ka pravnom izlasku iz EU".

Uprkos tome što više od 80 posto Poljaka podržava članstvo u EU, poljska vlada u sukobu je sa EU po pitanju pravosudnih reformi, slobode medija i LGBT prava.

Poljski premijer Mateuš Moravijecki je još u martu poručio Briselu da nema prava da se meša u pravosuđe zemalja članica i njihove reforme.

Varšava demantuje da na bilo koji način utiče na sudske odluke, uprkos žestokim kritikama obične i stručne javnosti da je sud politizovan.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naložila je službama Komisije da podrobno analiziraju odluku poljskog suda, koji je doveo pitanje nadređenost evropskog prava nad nacionalnim i rekla da će na osnovu te analize preduzeti dalje korake.

“Naložila sam službama Komisije da temeljno analiziraju odluku poljskog ustavnog suda. Na osnovu toga odlučićemo o sledećim koracima”, rekla je ona.

“Naši ugovori su vrlo jasni. Sve odluke Suda EU-a obavezujuće su za vlasti država članica, uključujući i nacionalne sudove. Evropsko pravo je nadređeno nacionalnom, uključujući i ustavne odredbe. To su potpisale sve države kao članice Evropske unije”, istakla je Fon der Lajen i dodala da će Komisija koristiti sva sredstva koja prema Ugovorima ima na raspolaganju kako bi osigurala poštovanje evropskog prava.

Uprkos tome, Komisija, za sada, neće suspendovati proces ocenjivanja poljskog nacionalnog plana za oporavak, što je preduslov za isplatu sredstava iz fonda za oporavak od pandemije koronovirusa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja