BRATE, IZVINI ZBOG AUKUSA: Bajden se sastao sa Makronom, priznao da je odbrambeni pakt SAD, UK i Australije NESPRETNO odrađen
Foto: EPA/ NEIL HALL/POOL

samit g20

BRATE, IZVINI ZBOG AUKUSA: Bajden se sastao sa Makronom, priznao da je odbrambeni pakt SAD, UK i Australije NESPRETNO odrađen

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden sastao se sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom uoči samita G20 u Rimu.

Bajden je, govoreći o sporu s Parizom zbog obrambenog pakta SAD-a sa Velikom Britanijom i Australijom (AUKUS) rekao da je ono što je uradio Vašington bilo "nespretno".

Bajden je iskoristio priliku da okrene novu stranicu u odnosima koji su se zategli kada je zbog AUKUS-a Australija otkazala milionski sporazum iz 2016. o kupovini francuskih podmornica.

"Mislim da je ono što se dogodilo, ono što smo učinili, da upotrebim englesku reč, bilo nespretno. Nije odrađeno elegantno", rekao je Bajden i dodao da je čitava ta stvar vođena "nespretno" i da je imao osećaj da je Francuska unapred obaveštena da se dogovor sa Australijom neće realizovati.

Dodao je da SAD nema dugotrajnijeg i odanijeg saveznika od Francuske i da ne postoji deo sveta u kojem Vašington ne može da sarađuje sa Parizom.-

Makron je na početku sastanka u francuskoj ambasadi u Vatikanu rekao da će susret omogućiti obnovu poverenja.

"Ono što je zaista važno je šta ćemo zajednički raditi idućih meseci i nedelja. Posle te stvari sa AUKUSom, sada smo u pravom zajedničkom projektu", rekao je Makron..

U vreme spora, Makronova vlada je ocenila da su joj bliski saveznici "zabili nož u leđa", besna zbog toga što je afera dovela u pitanje ulogu Francuske i Evrope na globalnoj sceni.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track