NEVEROVATNO OTKRIĆE U MEKSIKU: Arheolozi pronašli potpuno očuvan, drveni kanu star hiljadu godina koji su koristile drevne Maje
Foto: Roberto Machado Noa / Shutterstock Editorial / Profimedia

arheologija

NEVEROVATNO OTKRIĆE U MEKSIKU: Arheolozi pronašli potpuno očuvan, drveni kanu star hiljadu godina koji su koristile drevne Maje

Planeta -

U južnom Meksiku otkriven je u očuvani drveni kanu koji su koristile drevne Maje, a za koji se procenjuje da je star više od hiljadu godina, saopštili su zvaničnici.

Izuzetno redak kanu pronađen je gotovo potpuno netaknut, potopljen u slatkovodnom bazenu poznatom kao vrtača (ponikva), u blizini ruševina Čičen Ice, velikog grada Maja visokih piramida i ukrašenih hramova.

Kanu je bio dugačak nešto više od 1,6 metara i širok 80 cm, a verojatno se koristio za transport vode iz vrtače ili pohranjivanje ritualnih ponuda, navodi se u saopštenju meksičkog instituta za antikvitete INAH.

Institut je ovo izvanredno otkriće opisao kao "prvi potpuno očuvani kanu" na tom području, dodajući da će stručnjaci sa Sorbone pomoći u analizi dobro očuvanog drveta kako bi se tačno utvrdila njegova starost i vrsta.

Takođe će naručiti trodimenzionalni model kanua, kako bi se olakšalo dalje proučavanje i omogućila izrada replika, navodi se u saopštenju.

Procenjuje se da kanu potiče iz perioda između 830. i 950. godine nove ere, pri kraju klasičnog zenita civilizacije Maja, kada su desetine gradova širom današnjeg Meksika i Srednje Amerike cvetali pomoću velikih ljudskih dostignuća u matematici, pisanju i umetnosti.

Kanu je pronađen dok su radnici koji su gradili turistički železnički projekat istraživali područje oko vrtače, koja se nalazi u blizini dela projekta koji će se povezati s Kankunom, glavnim turističkim odredištem u Meksiku.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obardor predstavio je takozvani "Maja voz" kao turističku infrastrukturu koja će pomoći u ublažavanju siromaštva u manje bogatim južnim državama Meksika. S druge strane, kritičari tvrde da rizikuje da ošteti delikatne ekosisteme regije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track