NA PRODAJU: Vila koja jedina na svetu ima tavanicu ukrašenu Karavađovim muralom procenjena na oko 500 miliona evra
Foto: ERIC CABANIS / AFP / Profimedia

jedinstvena

NA PRODAJU: Vila koja jedina na svetu ima tavanicu ukrašenu Karavađovim muralom procenjena na oko 500 miliona evra

Planeta -

Elegantna vila u srcu Rima, u kojoj se nalazi jedina na svetu tavanica koju je oslikao italijanski slikari Karavađo, biće u januaru pomnuđena na aukciji po početnoj ceni od 471 milion evra (547 miliona dolara), potvrdio je sud u Rimu.

Dok je većina infrastrukture srušena u 19. veku, Vila Aurora je jedini preostali deo veće Vile Ludovisi, kuće iz 16. veka koja se smatrala "jednom od svetskih čuda“, naveo je istoričar umetnosti Klaudijo Strinati u kolumno objavljenoj juče u dnevniku Republika.

Na samo nekoliko koraka od Via Veneto, kultne ulice koju je ovekovečio režiser Federiko Felini filmom "Sladak život", Vila Aurora je okružena baštom i raznim garažama i prostire se na ukupno 2.800 kvadratnih metara (nešto više od pola hektara), stoji u dokumentaciji javne prodaje koju je objavilo Ministarstvo pravde.

U kući na šest spratova nalazi se mnoštvo umetničkih dela, uključujući i zidno ulje koja se pripisuje Mikelanđelu Merisiju da Karavađu, poznatijem jednostavno kao Karavađo, prenosi CNN.

Na plafonu male sobe od 2,75 kvadratnih metara, Karavađo je naslikao predstave tri boga - Jupitera, Neptuna i Plutona - okupljenih oko prozirnog globusa.

Sluku je naručio kardinal Frančesko Marija Del Monte 1597. godine, koji je prostoriju koristio kao alhemijsku laboratoriju, tvrde srtučnjaci. Procenjena vrednost slike je više od 310 miliona evra (360 miliona dolara), kaže Alesandro Zukari, profesor istorije moderne umetnosti na Univerzitetu Sapijenca u Rimu.

Zukari, koga je sud pozvao da proceni umetnička dela unutar imanja, zaključio je da je Karavađova slika "neprocenjiva, jer je jedini mural jednog od najvećih slikara modernog doba“.

Vilu je takođe živopisao barokni slikar Đovani Frančesko Barbijeri, poznat kao Gverčino, koji je u vili radio između 1621. i 1623. godine. Među Guerčinovim delima je i freska Aurore, rimske boginje zore, koja je naslikana za nećaka pape Grgur XV, Alesandra Ludovisija.

Vila Aurora pripada porodici Bonkompanji Ludovisi, koji su potomci pape Grgura XV. Međutim, nikakvi detalji o pravnim razlozima koji stoje u osnovi aukcijske prodaje nisu otkriveni.

Održavanje vile neće biti jeftino. Jedan od uslova za kupca imanja je da će morati potroši 11 miliona evra za troškove restauracije.

Kao zaštićeno umetničko mesto, država će imati pravo preče kupovine vile.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track