MOŽDA NIKADA NEĆEMO SAZNATI POREKLO KOVIDA Američki obaveštajci priznali: Ono što sigurno znamo je da nije biološko oružje
Foto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

korona

MOŽDA NIKADA NEĆEMO SAZNATI POREKLO KOVIDA Američki obaveštajci priznali: Ono što sigurno znamo je da nije biološko oružje

Planeta -

Američke obaveštajne agencije kažu da možda nikada neće moći da identifikuju poreklo kovida-19, ali su zaključile da nije stvoren kao biološko oružje.

U ažuriranoj proceni porekla virusa, Kancelarija američkog direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) saopštila je da su prenos sa životinje na čoveka i curenje iz laboratorije dve moguće hipoteze o tome kako se širi, ali da nije bilo dovoljno informacija da se donese konačan zaključak.

Kina je kritikovala izveštaj, piše BBC.

Navodi da je virus kovid-19 dizajniran kao biološko oružje – teorija koju su gurali neki visoki republikanci – zasnovani su na "naučno nevažećim tvrdnjama” čiji su zagovornici "osumnjičeni za širenje dezinformacija”, izvestile su američke obaveštajne agencije.

Sažetak nalaza je prvi put objavila Kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI) u avgustu, ali je u petak ODNI objavio potpuniju verziju studije, dajući objašnjenja za zaključke svojih agencija.

U sažetku se navodi da je većina od 17 agencija saglasna da virus nije genetski modifikovan, ali je obaveštajna zajednica i dalje podeljena po pitanju najverovatnijeg porekla virusa, prenosi Gardijan.

Teorija da je virus, poznat kao Sars-CoV-2, bio biološko oružje, koju su propagirali senator Tom Koton i drugi republikanci, odbačena je na početku izveštaja ODNI.

"Ostajemo skeptični prema navodima da je SARS-CoV-2 bio biološko oružje jer su potkrepljene naučno nevažećim tvrdnjama, njihovi zagovornici nemaju direktan pristup Institutu za virusologiju u Vuhanu (WIV) ili su njihovi zagovornici osumnjičeni za širenje dezinformacija", navodi se u studiji.

Po pitanju genetskog inženjeringa, u izveštaju se navodi da većina obaveštajnih analitičara veruje da virus ni na koji način nije stvorio čovek, iako je ta procena kalibrisana kao niska pouzdanost.

Od avgusta ove godine, nije bilo znakova genetskih potpisa koji su obično znakovi inženjeringa, navodi se, ali je ukazano na akademske studije da "neke tehnike genetskog inženjeringa mogu učiniti da se genetski modifikovani virusi ne razlikuju od prirodnih virusa".

Četiri obaveštajne agencije procenile su "sa malo sigurnosti“ da se virus širio sa životinja na ljude prirodnim putem. Procena je zasnovana na opšte prihvaćenom nalazu da je Institut za virusologiju iz Vuhana izgledao iznenađen novim virusom i da se trudio da ga identifikuje.

"Oni takođe vide da je potencijal da se laboratorijski radnik slučajno zarazi dok je sakupljao nepoznate životinjske uzorke manje verovatan od infekcije koja se javlja preko brojnih lovaca, farmera, trgovaca i drugih koji imaju česte, prirodne kontakte sa životinjama“, navodi se u studiji.

0636729638, Rusija, korona, bolnica, ruska bolnica
foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Jedna američka agencija, koja nije imenovana u studiji, ali je prijavljena kao Odbrambena obaveštajna agencija, veruje "sa umerenom sigurnošću" da je epidemija rezultat nesreće u laboratoriji u Institutu za virusologiju u Vuhanu ili negde drugde, teorija koju promovišu pristalice Donalda Trampa.

Kao dokaz, ukazano je na činjenicu da su "najbliži poznati rođaci Sars-CoV-2 kod slepih miševa identifikovani u provinciji Junan, a istraživači koji donose uzorke u laboratorije pružaju verodostojnu vezu između ovih staništa i grada“.

U izveštaju se navodi da je Institut "ranije stvorio himere ili kombinacije korona virusa sličnih Sarsu, ali ove informacije ne pružaju uvid u to da li je Sars-CoV-2 genetski modifikovan od strane WIV-a“.

U izveštaju ODNI-ja se navodi da će definitivniji prikaz porekla virusa verovatno biti nemoguć bez veće kineske saradnje, ali nisu optimisti da će se to desiti, uz napomenu da je Kina dosad uložila napore da blokira dalju istragu Svetske zdravstvene organizacije.

Kineske vlasti povezale su rane slučajeve kovida-19 sa pijacom morskih plodova u Vuhanu, što je navelo naučnike na teoriju da je virus prvo prešao na ljude sa životinja. Ali ranije ove godine, izveštaji američkih medija sugerisali su sve više dokaza da je virus mogao da se pojavi iz laboratorije Vuhab, možda slučajnim curenjem, podseća BBC

U maju je predsednik Bajden naredio obaveštajnim zvaničnicima da istraže poreklo virusa, uključujući teoriju o curenju iz laboratorije, koju Kina odbacuje.

Reagujući na izveštaj obaveštajnih službi, kineska ambasada u Vašingtonu je u izjavi za novinsku agenciju Rojters navela: "Potezi SAD da se oslanjaju na svoj obaveštajni aparat umesto na naučnike da uđu u trag poreklu kovid-19 je potpuna politička farsa. Podržavamo naučno zasnovane napore u pronalaženju porekla i nastavićemo da ostanemo aktivno angažovani. Međutim, čvrsto se protivimo pokušajima da se ovo pitanje politizuje.“

U svetu je registrovano oko 240 miliona slučajeva Covid-19, sa više od 4,9 miliona smrtnih slučajeva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track