DIRLJIVE SCENE U AUSTRALIJI: Ublažili stroge mere na granici, porodice se ujedinile nakon godinu i po dana FOTO
Foto: EPA/JAMES ROSS

otvaranje zemlje

DIRLJIVE SCENE U AUSTRALIJI: Ublažili stroge mere na granici, porodice se ujedinile nakon godinu i po dana FOTO

Planeta -

Australija je ublažila ograničenja na međunarodnoj granici po prvi put u pandemiji, omogućivši nekima od vakcinisanih da slobodno putuju, a porodicama da se ponovo okupe, što je izazvalo emotivne zagrljaje na aerodromu u Sidneju.

Posle 18 meseci jedne od najstrožih graničnih politika u vezi sa korona virusom, milioni Australijanaca sada mogu slobodno da putuju bez dozvole ili potrebe za karantinom po dolasku u zemlju.

Dok su putovanja u početku bila ograničena na državljane Australije, stalne stanovnike i njihove uže porodice, sada je pokrenut plan da se zemlja ponovo otvori za međunarodne turiste i radnike, koji su očajnički potrebni za revitalizaciju zemlje.

0640801781, Australija, otvaranje granice
foto: Saeed Khan / AFP / Profimedia

Putnici na prvim letovima iz Singapura i Los Anđelesa stigli su u Sidnej rano ujutru, mnoge su dočekali uplakani prijatelji i rođaci koje nisu videli mesecima. Putnike je takođe dočekalo osoblje avio-kompanije koje je držalo transparente i davalo im australijsko divlje cveće i čokoladne kolačiće.

Međunarodna granica je bila zatvorena godinu i po dana

U jednom od najtežih svetskih odgovora na pandemiju korona virusa, Australija je zatvorila svoju međunarodnu granicu pre 18 meseci, zabranivši stranim turistima i zabranivši građanima da izlaze ili dolaze osim ako im se odobri izuzeće.

0640802270, Australija, otvaranje granice
foto: Saeed Khan / AFP / Profimedia

Strogim pravilima putovanja efektivno je bilo zabranjeno mnogim Australijancima da prisustvuju važnim događajima, uključujući venčanja i sahrane, i onemogućeno im da vide porodicu i prijatelje.

Podaci Ministarstva spoljnih poslova pokazuju da oko 47.000 ljudi u inostranstvu želi da se vrati kući.

Uvodi se ublažavanje pravila putovanja u državama Viktorija i Novi Južni Vels i Teritoriji glavnog grada Australije, pošto veći deo Australije prelazi sa strategije upravljanja pandemijom bez kovida na život sa virusom kroz opsežne vakcinacije.

0640801788, Australija, otvaranje granice
foto: Saeed Khan / AFP / Profimedia

Dok su Sidnej i Melburn mesecima bili u izolaciji zbog epidemije delta soja, broj zaraženih kovidom u Australiji je i dalje daleko manji od mnogih uporedivih zemalja, sa nešto više od 170.500 zaraženih i 1.735 smrtnih slučajeva.

Promena pravila putovanja, međutim, nije ujednačena u celoj zemlji, sa državama i teritorijama koje imaju različite stope vakcinacije i zdravstvene politike.

0640802269, Australija, otvaranje granice
foto: Saeed Khan / AFP / Profimedia

Zapadna Australija ostaje u velikoj meri odsečena od ostatka zemlje - i sveta - dok zemlja pokušava da zaštiti svoj status bez virusa.

I dok Tajland i Izrael od ponedeljka primaju vakcinisane turiste, strani putnici još nisu dobrodošli u Australiju, izuzev onih iz susednog Novog Zelanda.

Nevakcinisani putnici će se i dalje suočavati sa karantinskim ograničenjima, a svim putnicima je potreban dokaz o negativnom testu na kovid-19 pre ukrcavanja.

Australija je ranije dozvoljavala samo ograničenom broju građana i stalnih stanovnika da se vrate iz inostranstva, uz obavezni karantin od 14 dana u hotelu o svom trošku. Bilo je i nekih izuzetaka za strane putnike iz ekonomskih razloga, uključujući, kontroverzno, neke holivudske zvezde.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track