OBUSTAVLJENA AUKCIJA KOJA JE ZGROZILA SVET! Sud u Izraelu doneo odluku: Takvi predmeti ne mogu imati vlasnike
Foto: derek webb / Alamy / Profimedia

pečati za obeležavanje logoraša u aušvicu

OBUSTAVLJENA AUKCIJA KOJA JE ZGROZILA SVET! Sud u Izraelu doneo odluku: Takvi predmeti ne mogu imati vlasnike

Planeta -

Izraelski sud je danas doneo interventnu odluku da se zaustavi aukcija pečata za tetoviranje koje su koristili nacisti da obeleže Jevreje i druge zatočenike koncentracionog logora Aušvic posle apela organizacije preživelih u holokaustu, preneo je Frans pres.

Aukcijska kuća Colman (Tzolman) u Jerusalimu je ponudila osam navodno originalnih pečata korišćenih da se utisnu brojevi u tela logoraša u ozloglašenom koncentracionom i logoru smrti Aušvic-Birkenau.

Milion evropskih Jevreja umrlo je u tom logoru koji je osnovala nacistička Nemačka u današnjoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata, uz desetine hiljada drugih zatvorenika od 1940. do 1945. godine.

Na veb-sajtu aukcijske kuće je objavljeno da se radi o "originalnim pečatima korišćenim za tetoviranje brojeva zatvorenicima Aušvica-najšokantnijem predmetu holokausta".

Planirana aukcija izazvala je ogorčenje u Izraelu i izraelske organizacije koje pomažu preživele u holokaustu su se žalile okružnom sudu u Tel Avivu da spreči prodaju.

Sud je danas naredio privremenu zabranu i time blokirao prodaju, te zakazao hitno saslušanje o slučaju za 16. novembar.

-Takvi predmeti ne mogu imati vlasnike. Prodaja je nelegalna i podriva javni moral, rekao je advokat David Forer.

Kolet Avital koja predsedava pomeunitim organizacijama je rekla da mesto takvim predmetima mora biti u muzeju i ne bi se smeli prodavati i kupovati, a pogotovo biti privatno vlasništvo.

Oni su korišćeni za "izuzetno okrutne zločine da pretvore ljudska bića u brojeve", ocenila je Avital.

Vlasnik aukcijske kuće Meir Colman je odbio da odmah bilo šta komentariše.

Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jeruslimu je prodaju označio moralno neprihvatljivom.

Predsedavajući Jad Vašema Dani Dajan je prethodno objavio na Tviteru da taj centar ne kupuje predmete iz doba holokausta da ne bi ohrabrivao pohlepne trgovce.

-Ja sam poslednji koji potcenjuje i umanjuje holokaust. Želim da osiguram da predmet stigne u prave ruke i ne nestane sa stranica istorije, rekao je vlasnik aukcijske kuće za lokalnu radio stanicu pre odluke suda.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track