NAJTRAŽENIJI BEGUNAC Evropa u potrazi za pljačkašem koji je bogatašima opelješio milione: Bio u Zagrebu, a krije se u Beogradu?
Foto: Italijanska Policija, Profimedia

ojadio tamaru eklston

NAJTRAŽENIJI BEGUNAC Evropa u potrazi za pljačkašem koji je bogatašima opelješio milione: Bio u Zagrebu, a krije se u Beogradu?

Planeta -

Evropa trenutno traga za muškarcem koji je optužen za jednu od najvećih provala u engleskoj istoriji, pokazala je BBC-jeva istraga.

Alfredo Lindli navodno je predvodio niz provala u luksuzne domove tru slave osobe u decembru 2019. - uključujući pljačku tešku 25 milijuna funti u kući Tamare Eklston.

Italijanske vlasti takođe optužuju Lindlija za pljačku doma Patrika Vieire, sada menadžera Kristal Palasa, 2009. godine.

Veruje se da se Lindli krije u Beogradu, navodi britanski servis.

Inače, 40-godišnji državljanin Perua ima dosje u Italiji zbog prevara i provala pod raznim identitetima još od 1995. godine, prenosi BBC pozivajući se na sudska dokumenta u koja je imao uvid.

Istraga je pokazala da je u protekloj deceniji Lindli koristio najmanje 19 pseudonima - uključujući Daniela Vukovića, Ljubomira Romanova i Ljubomira Radosavljevića, a dokumenta otkrivaju kako su ti njegovi lažni identiteti povezani sa raznim evropskim gradovima, uključujući Beograd, Sarajevo, Milano i Zagreb.

Pod imenom Ljubomir Romanov, Lindli se 27. avgusta pojavio pred sudom u Beogradu suočen s izručenjem Velikoj Britaniji. Međutim, srpske vlasti su odbile izručenje, a vjeruje se da je Lindli još uvek u Beogradu, tačnije u Obrenovcu, piše BBC i dodaje da se u Srbiji vodi kao suvlasnik građevinske firme u centru grada.

Londonska policija ga traži zbog pljački iz 2019. u Kengsingtonu i Čelsiju.

Osim teške krađe koju je počinio u vili naslednice carstva F1, Lindli je počistio i kuće engleskog fudbalera Frenka Lamparda i preminulog bivšeg vlasnika Lester Sitija Vičaija Srivadanaprabe u zapadnom Londonu.

Većina novca, ukradenog nakita i satova nikada nije pronađena, a u krađama nije učestvovao sam.

Ranije ove godine četvorica rumunskih državljana oslobođena je optužbi za provalu nakon dvomesečnog suđenja.

Italijanski državljani Jugoslav Jovanović (24), Alesandro Donati (44) i Alesandro Malteze (45) izručeni su iz Italije u Ujedinjeno Kraljevstvo i priznali su svoju ulogu u provalama. Presude će im biti izrečene 15. novembra.

Pod imenom Daniel Vuković, Lindli je 30. novembra 2019. s Jovanovićem doleteo u London iz Stokholma, a idućeg dana je Jovanović opljačkao Lampardov dom. Lindli je optužen da je umešan u provalu.

Lindli je optužen i za pljačku imanja vlasnika Lester Sitija koja se dogodila 10. decembra, zajedno s Jovanovićem, Maltezeom i Donatijem.

Idućeg dana četvero provalnika počastili su se u suši restoranu u blizini Herodsa gde su naručili šampanjac od 760 funti.

Na kraju, 13. decembra Lindli je opljačkao dom Eklstonove, zajedno s Maltezeom i Donatijem, dok je Jovanović držao stražu. Bogata naslednica i njen suprug su samo nekoliko sati ranije otišli na božićne praznike u Laponiju. Za nešto više od sat vremena provalnici su pobegli s 400 komada nakita i velikim svotama novca.

Lindli je napustio zemlju 18. decembra 2019. letom Er Srbije za Beograd i detektivi veruju da se od tada nije vratio u Veliku Britaniju.

Osim navedenih, na popisu Lindlijevih žrtava nalaze se i Maria Luisa Gavaceni, udovica dizajnera Nikole Trusardija, kao i fudbaler Sali Muntari koji je opljačkan u istoj noći kad i Vieira.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track