ČEŠKI PREDSEDNIK POTVRDIO DA ĆE IMENOVATI NOVOG PREMIJERA: Ko je vođa opozicije Petr Fiala?
Foto: EPA/STR

dosadan i bez emocija

ČEŠKI PREDSEDNIK POTVRDIO DA ĆE IMENOVATI NOVOG PREMIJERA: Ko je vođa opozicije Petr Fiala?

Planeta -

Češki predsednik Miloš Zeman, koji je sredinom oktobra hospitalizovan, najavio je danas da će za novog premijera imenovati vođu opozicije Petra Fialu.

Zeman je završio na intenzivnoj nezi 10. oktobra iz, za sada, još uvek nepoznatih razloga.

U petak je u razgovoru za radio Frekvence 1 iz bolnice poručio da se oseća bolje i da je spreman da nastavi svoj mandat koji traje do 2023. godine.

Češki predsednik prema ustavu ima pravo da imenuje premijera po svom izboru.

Aktuelni 77-godišnji predsednik ranije je rekao da će prvu priliku za formiranje vlade dati stranci koja samostalno ima najviše glasova, što je na prošlim izborima bila stranka ANO odlazećeg premijera Andreja Babiša, iako ona nema dovoljno za formiranje većine u parlamentu.

Zeman je u svom prvom obraćanju iz bolnice rekao da je preman da imenuje Fialu, čelnika koalicije desnog centra, s kojim bi trebalo da razgovara u subotu. Češki parlament u novom sazivu prvi put zaseda iduće sedmice.

"Trenutno je tema ponajviše imenovanje Petra Fiale kao premijera. Za to se prvo treba dogoditi nekoliko koraka", rekao je Zeman.

"Mislim da tu neće biti problema, znate zašto? Jer Andrej Babiš, s kojim sam razgovarao malopre, nije zainteresovan da bude premijer jer niko ne želi da pregovara s njim", dodao je češki predsednik.

Zemanovo zdravstveno stanje se poboljšalo, ali i dalje zahteva bolničko lečenje, rekao je u petak Tomas Zima, koji se nalazi na čelu grupe specijalista koja leči predsednika i dodao da Zeman trenutno nije sposoban u potpunosti da obavlja svoje dužnosti.

Fiala je u politiku ušao kao savetnik premijera 2011. godine, a godinu kasnije postao je ministar obrazovanja.

Ovaj 57-godišnji ljubitelj književnosti i džeza i bivši amaterski fudbaler, rođen je u Brnu i odgajan je u konzervativnoj porodici. Praktični je vernik, kršten 1986. godine.

Bio je jedan od osnivača odeljenja političkih nauka na univerzitetu Masarjuk u Brnu i autor je niza knjiga o politici, religiji i istoriji.

Kako navodi Frans pres, ponekad ga kritikuju da je dosadan i da mu nedostaje emocija.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track