MAKRONOV TELOHRANITELJ OSUĐEN NA ZATVOR: Ko je momak koji je batinao demonstrante i za koga se pričalo da je ljubavnik predsednika
Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

siledžija

MAKRONOV TELOHRANITELJ OSUĐEN NA ZATVOR: Ko je momak koji je batinao demonstrante i za koga se pričalo da je ljubavnik predsednika

Planeta -

Bivši telohranitelj francuskog predsednika Emanuela Makrona osuđen je na tri godine zatvora zbog napada na demonstrante u Parizu.

Aleksandar Benala (30) izazvao je bes javnosti kada se pojavio snimak na kome se vidi kako udara jednog muškarca i vuče ženu tokom prvomajskog protesta 2018. godine.

Kako prenose francuski mediji, Benala je na snimku imao policijski šlem i značku.

Pariski sud danas ga je osudio na zatvor zbog nasilja na protestu i izigravanja policajca.

Benalin postupak izazvao je žestku političku krizu u francuskoj predsedništvu, naročito kada se saznalo da ga je Jelisejska palata suspendovala na dve nedelje po pojavljivanju snimka, ali da je on nastavio da radi za Makrona.

Benala je čak pomagao u organizovanju pobedničke parade francuskog fudbalskog tima posle Svetskog kupa 2018. godine.

Tek kada je pokrenuta istraga u julu 2018., pod pritiskom, javnosti, optušten je iz predsedničke palate.

Makron u početku nije kome komentarisao skandal da bi kasnije izjavio da je "samo on kriv" za sve.

Zbog krize koju je izazvao njegov telohranitelj, Makronov rejting se strmoglavio.

Komitet francuskog Senata preporučio je u februaru 2019. da treba podići optužnicu protiv Benale budući da je bezbednost predsednika bila "kompromitovana" i da je bilo mnogo "grešaka" u vođenju čitave stvari.

Benala je takođe proglašen krivim zbog nezakonite upotrebe diplomatskog pasoša po otpuštanju, lažiranja dokumentacije kako bi dobio pasoš i nezakonitog posedovanja oružja 2017.

Ko je Aleksandar Benala?

Benala je sin marokanskih imigranata, odrastao je u sirotinjskom predgrađu Evrea u Normandiji, a postao je aktivista za Socijalističku partiju kada je bio tinejdžer. Tako se sprijateljio sa direktorom bezbednosti sranke Erikom Plimerom koji mu je pomogao u daljoj karijeri u stranci u kojoj je i upoznao Makrona, pisao je ranije Dejli mejl.

Benala je radio nekoliko godina za stranku ali je dobio otkaz 2012. godine kada je pobegao sa mesta nesreće dok je vozio tadašnjeg ministra industrije Arnoa Moteburga.

Zatim je neko veme proveo u Maroku. Međutim, kada je Makron oformio novi pokret i kandidovao se za predsednika, Benala se hitno vratio u Pariz.

Od tada je duo nerazdvojan. Oni su skijali, vozili bicikle i išli zajedno na teniske mečeve. Makron je imao toliko poverenja u njega da mu da ključeve od privatne rezidencije.

Nakon pobede njegovog šefa, mladi pomoćnik je dobio mnoge benefite, uključujući i platu od oko 113.000 evra godišnje i stan u Parizu, blizu onog gde je nekadašnji predsednik Fransoa Miteran smestio svoju ljubavnicu i vanbračnu ćerku o trošku države.

Odnos Makrona i Benale je privukao pažnju nakon što su paparaci navodno slikali kompromitujuće fotografije Makrona i bivšeg šefa Radio Francuske Matjea Galea.

Međutim, iako slike nikad nisu objavljene, Makron je negirao da je homoseksualac i da vara suprugu.

"Reći da nije moguće da čovek živi sa starijom ženom, a da nije homoseksualac ​​ili skriveni žigolo je mizogeno. I to je takođe homofobično. Da sam homoseksualac to bih rekao otvoreno i tako bih živeo", rekao je Makron tada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track