RETKO I DRAGOCENO OTKRIĆE U Pompeji otkrivena soba u kojoj su živeli robovi FOTO
Foto: Ciro Fusco / Zuma Press / Profimedia

italija

RETKO I DRAGOCENO OTKRIĆE U Pompeji otkrivena soba u kojoj su živeli robovi FOTO

Planeta -

Savršeno netaknuta soba u kojoj su živeli robovi otkrivena je u predgrađu starog rimskog grada Pompeje. Tri drvena kreveta, lonac i drveni kovčeg sa metalnim i predmetima od tkanine bili su među predmetima pronađenim u skučenoj prostoriji velike vile u Ćivita Đulijana, oko 700 metara severozapadno od gradskih zidina Pompeja.

Ovo otkriće dolazi skoro godinu dana nakon što su u istoj vili pronađeni ostaci dve žrtve erupcije Vezuva iz 79. godine nove ere, za koje se veruje da su bili gospodar i njegov rob.

Na sredini prostorije, za koju su arheolozi rekli da je služila kao skromni smeštaj, verovatno, male porodice koja je obavljala svakodnevne poslove u vili, uključujući pripremu i održavanje kočije, otkrivena je i velika kutija sa opremom za konje.

0641846353, Popmpeja, robovi
foto: Handout / AFP / Profimedia

Jedino prirodno svetlo u prostoriji od 16 kvadratnih metara dolazilo je iz malog gornjeg prozora, a nema dokaza o bilo kakvom zidnom ukrasu.

Ispod kreveta je pronađeno i nekoliko ličnih predmeta, uključujući velike amfore, koje se koriste za čuvanje ličnih stvari, i keramičke vrčeve. Tri kreveta, jedan kako se čini dečiji, bila su napravljena od užeta i drvenih dasaka, prenosi Gardijan.

Gabrijel Zuhtriegel, direktor arheološkog parka u Pompeji, rekao je da je ovo izuzetno otkriće, posebno zato što daje redak uvid ''u realnost ljudi koji se retko pojavljuju u istorijskim izvorima, koje su pisali gotovo isključivo o ljudima koji pripadaju eliti“ .

-Ono što je najupečatljivije je skučena i nesigurna namena ove sobe, koja je nešto između spavaonice i ostave, rekao je Zuhtriegel.

-To je svakako jedno od najuzbudljivijih otkrića u mom životu kao arheologu, čak i bez prisustva velikih 'blaga'. Pravo blago ovde je ljudsko iskustvo, u ovom slučaju najugroženijih članova drevnog društva, o čemu je ova soba jedinstveno svedočanstvo, dodao je.

0641846354, Pompeja, robovi
foto: Handout / AFP / Profimedia

Iskopavanja na mestu vile Ćivita Đulijana počela su 2017. godine i pronađeno je nekoliko relikvija, uključujućii svečanu kočiju i štalu u kojoj se nalaze ostaci tri upregnuta konja. U maju su tri freske ukradene iz vile 2012. godine vraćene u arheološki park.

U avgustu su delimično mumificirani ostaci, uključujući kosu i kosti, nekadašnjeg roba pronađeni u grobnici na nekropoli Porta Sarno, jednoj od glavnih kapija Pompeje. Veruje se da grobnica datira iz decenije pre nego što je grad uništen erupcijom Vezuva.

Prošlog meseca, delimično osakaćeni ostaci čoveka zatrpanog erupcijom pronađeni su na plaži u Herkulanumu, drevnom rimskom gradu nekoliko milja severno od Pompeja.

Arheolozi su rekli da je muškarac, za kog se veruje da je imao između 40 i 45 godina, poginuo na samo nekoliko koraka od vode dok je pokušavao da pobegne od erupcije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track