IMAM ZA KOGA DA ŽIVIM Trudnica u Poljskoj preminula zbog kontroverznog zakona o abortusu! Evo šta on predviđa
Foto: EPA-EFE/Sebastian Borowski POLAND OUT

protesti na ulicama

IMAM ZA KOGA DA ŽIVIM Trudnica u Poljskoj preminula zbog kontroverznog zakona o abortusu! Evo šta on predviđa

Planeta -

I njeno srce je kucalo, uzvikivalo je na hiljde demonstranata širom Poljske u subotu tokom demonstracija zbog smrti 30-godišnje trudnice u bolnici od septičkog šoka jer su lekari čekali da prvo prestane da kuca srce fetusa kako bi izvršili abortus.

Demonstrantima su se pridružili visoki opozicioni političari, uključujući Donalda Tuska, bivšeg predsednika Saveta Evrope.

-Za sada, zbog zakona o abortusu, moram da ostanem u krevetu, a oni ne mogu ništa da urade, napisala je Izabela, čije prezime nije javno objavljeno, u SMS poruci svojoj majci nakon što je primljena u bolnicu u Pščinju u jugozapadnoj Poljskoj.

-Alternativno, oni će čekati da beba umre ili da nešto počne da se dešava. Ako nije, onda odlično, mogu očekivati sepsu, dodala je.

0641930384, Poljska, protesti
foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Umrla je sledećeg jutra u 4 sata ujutro. Konsultant odgovoran za Izabelu rekao je njenom suprugu da je smrt uzrokovana plućnom embolijom, dodajući da se to ''ponekad dešava'', rekla je za Gardijan advokatica Izabeline porodice Jolanta Budzovska.

Međutim, obdukcija je pokazala da je žena umrla od septičkog šoka.

Izabela je umrla 22. septembra, ali je porodica prošle nedelje objavila njenu smrt, što je izazvalo kontroverze i proteste širom Poljske.

Poljska, protesti
foto: EPA-EFE/Sebastian Borowski POLAND OUT

-Nakon pooštravanja zakona o abortusu u Poljskoj zbog odluke Ustavnog suda iz 2020. godine, ostaje samo jedan osnov za abortus koji bi važio u ovom slučaju: ugrožavanje života ili zdravlja majke, rekla je Budžovska.

-Međutim, lekarima je teško da to primene u praksi. Ne znaju da li donose pravu odluku kada se pojavi ova prava opasnost. Ako prerano izvrše abortus, a tužioci tada odluče da nije bilo opasnosti za majku, može im preti kazna do tri godine zatvora.

Žena koja je delila bolničku sobu sa Izabelom za poljsku TV stanicu TVN rekla je da još uvek čuje Izabeline reči.

-Još uvek čujem njene reči da želi da živi, da ne želi da umre, da ima za koga da živ, rekla je ona.

Poljska, protesti
foto: EPA-EFE/Sebastian Borowski POLAND OUT

Prema rečima žene, čije ime nije otkriveno, bolničko osoblje je odbilo da izazove porođaj ili da uradi carski rez pre nego što je Izabelin fetus umro.

-Osećala je da nešto nije u redu. Ali stalno su joj govorili da srce kuca i da sve dok srce kuca tako mora da bude, rekla je ona u televizijskom intervjuu.

Zbog ograničenja uzrokovanih korona virusom, Izabelu nisu pratili prijatelji ili porodica u bolnicu kada joj je pukao vodenjak u 22. nedelji trudnoće.

Održavala je kontakt sa svojim najmilijima preko Vocapa.

Serija sve očajnijih poruka koje je Izabela poslala svojoj majci dan pre smrti prihvaćena je kao dokaz regionalnim tužiocima u Katovicama, koji istražuju slučaj zbog potencijalne kriminalne medicinske zloupotrebe.

Portparol bolnice je rekao da je Izabela bila "pod stalnom medicinskom negom" i da je bila na lečenju od trenutka kada je primljena.

-Ovo su njihove procedure. Žena je kao inkubator, a i beba pati, nema šta da udiše, poslala je Izabela poruku majci popodne pred smrt.

-Ležem i čekam, ili će se nešto desiti ili ću umreti, rekla je ona.

Iako su prenatalni testovi pokazali da fetus ima visok rizik od nekoliko problema, njena porodica kaže da je Izabela bila odlučna da iznese trudnoću do termina i da nije razmišljala o abortusu.

Šta predviđa zakon o abortusu

Kontroverzna, skoro potpuna zabrana abortusa u Poljskoj, stupila je na snagu 28. januara ove godine.

Presuda suda, kojom je potvrđen vladin zakon, izazvala je velike proteste kada je doneta u oktobru.

Abortus je sada dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta ili kada trudnoća ugrožava život majke.

Oktobarskom odlukom Ustavnog suda ocenjen je kao neustavan zakon iz 1993. godine koji dozvoljava prekid trudnoće u slučajevima teških i nepovratnih abnormalnosti fetusa.

U 2019. godini 98 odsto prekida trudnoće izvršeno je po toj osnovi, što znači da je presudom faktički zabranjena velika većina prekida trudnoće.

Presuda je izazvala negodovanje pristalica prava na abortus.

Ali poljska konzervativna vlada, koja je čvrsto povezana sa katoličkom crkvom u zemlji, podržava presudu.

Sud je obrazložio da je ''nerođeno dete čovek'' i da zato zaslužuje zaštitu prema poljskom ustavu koji osigurava pravo na život.

Novi zakon kojim se ilegalni abortusi tretiraju kao ubistvo, a samim tim i kažnjivi su doživotnim zatvorom, ušao je u parlament na predlog građana.

Aktivista organizacije ''Aborcyjny Dream Team''-a optužen je za pomaganje u ilegalnom abortusu, nakon što je jedan muškarac obavestio tužioce da je njegova supruga dobila tablete za abortus putem pošte. Ovo je bio prvi put da je aktivista ove organizacije, koja je aktivna od 2016. godine, suočen sa krivičnom prijavom.

Budžovska je rekla da bi Izabelina porodica želela da se Zakon o abortusu promeni, ''kako žene ne bi morale da umru zbog pravnih nedoumica lekara”.

Iza Izabele, koju su prijatelji opisali kao ''snažnu i odlučnu'', ostali su njen suprug i devetogodišnja ćerka, kao i majka i brat.

Šta kažu crkva i država

I pre sporne odluke suda, zakon o abortusu u Poljskoj bio je jedan od najrigoroznijih u Evropi.

Takav zakon bio je rezultat kompromisa pokreta Solidarnost i Katoličke crkve koja je 1989. godine pristala da podrži demokratizaciju zemlje u zamenu za ustupke oko pitanja do kojih joj je stalo - što je podrazumevalo i reproduktivna prava žena.

Jedan od vodećih sveštenika Katoličke crkve u Poljskoj Stanislav Godencki je u odgovoru na rezoluciju Evropskog parlamenta koja je kritikovala odluku Vrhovnog suda Poljske, rekao da etika i internacionalni zakoni ne dozvoljavaju ubistva, piše BBC.

-Pravo na život je fundamentalno ljudsko pravo. I ono uvek ima prioritet nad pravom na izbor. Nijedna osoba na svetu nema prava da odluči da li će druga osoba živeti, rekao je sveštenik Godencki.

O ''zločinu'' je potom pričao i potpredsednik Poljske i lider stranke Pravda i Zakon Jaroslav Kačinski.

On je optužio demonstrante da su doprineli širenju epidemije, ali i da žele da unište zemlju.

-Oni koji pozivaju i učestvuju u protestima su pretnja našoj stabilnosti i čine ozbiljan zločin, poručio je Kačinski preko zvanične Fejsbuk stranice ove političke stranke.

Brojke

Kako je Kurir ranije pisao o ovom kontroverznom zakonu, najmanje 34.000 žena imalo je ilegalne abortuse ili su odlazile u inostranstvo da bi tamo prekunule trudnoću, nakon što je u Poljskoj uvedena gotovo potpuna zabrana pobačaja pre godinu dana.

Organizacija Abortus bez granica (AWB) koja pomaže ženama da dobiju bezbednu i sigurnu uslugu prekida trudnoće navela je da je više od 1.000 Poljakinja prekidalo trudnoću u drugom tromesečju u stranim klinikama.

AWB navodi da su njihove brojke samo delić stvarnog broja žena koje su u poslednjih godinu dana morale da nađu način da prekinu trudnoću.

Nevladine organizacije procenjuju da je 80.000 do 200.000 žena otišlo na ilegalne abortuse budući da je Poljska prošle godine uvela drakonski zakon kojim se de fakto zabranjuje prekid trudnoće, drugim rečima abortus je moguć samo u slučaju silovanja, incesta i ako je zdravlje majke ugroženo.

Žene čiji fetusi imaju urođene defekte, makar oni bili i opasni po život deteta, osuđene su da iznesu trudnoću do kraja. U trenutku kada je Ustavni sud doneo svoju odluku, abortusi zbog silovanja, incesta ili ugroženog zdravlja činili su svega 2 procenta svih prekida trudnoće u zemlji.

Od kada je odluka stupila na snagu u januaru 2021. godine, najmanje 460 žena je prekid trudnoće radilo u Britaniji, gde je abortus moguć do 24. nedelje. AWB je Poljakinjama pomagao da zakažu intervencije u Belgiji, Nemačkoj, Španiji i Češkoj.

Organizacija procenjuje da je najmanje 18.000 žena pomoć podražilo od njihove sestrinske grupe Žene pomažu ženama, koja poštom šalje pilule za prekid trudnoće.

Abortusi su uvek bili strogo kontrolisani u Poljskoj i do 1932. godine su bili potpuno zabranjeni. Tada je zakon promenjen i dozvoljeni su pobačaji iz medicinskih razloga ili u slučaju silovanja ili incesta.

Odluka Ustavnog suda Poljske u oktobru izazvala je masovne proteste, sa hiljadama žena i muškaraca koji su na ulicama negodovali zbog odluke.

Procenjuje se da je 100.000 ljudi u Poljskoj protestovalo zbog novog zakona, ali bez uspeha.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track