GAUDIJEVA SAGRADA FAMILIJA DOBIJA 9. TORANJ: Na vrhu će biti ogromna zvezda od stakla i čelika! Izgradnja je na pola puta! VIDEO
Foto: Profimedia / Matthias Oesterle

simbol barselone

GAUDIJEVA SAGRADA FAMILIJA DOBIJA 9. TORANJ: Na vrhu će biti ogromna zvezda od stakla i čelika! Izgradnja je na pola puta! VIDEO

Planeta -

Čuvena katedrala Sagrada Familia u Barseloni otvoriće 8. decembra toranj Device Marije, visok 138 metara s velikom zvezdom od stakla i čelika, drugi po veličini tog zdanja.

Pre inauguracije na vrh devetog od 18 tornjeva, koliko je zamislio arhitekta Antonio Gaudi, 29. novembra će biti postavljena zvezda teška 5,5 tona.

Zvezda je koštala 1,5 milionaa evra.

"Sastavljena je od otpornih materijala, imaće u središtu 12 projektora i zasjaće kao nova zvezda na nebu Barcelone", opisao je novinarima Hordi Fauli, glavni arhitekta za Sagrada Familiju.

Barselona, Sagrada Familija, Antonio Gaudi
foto: Šrofimedia / Josep LAGO / AFP

"Izgradnjom devetog tornja radovi završetka katedrale su na polovini puta. Preostaje pet središnjih tornjeva, toranj Isusa Hrista, koji je najviši, i tornjevi četvorice evanđelista, čiji su radovi započeti", dodao je Fauli.

Turisti se vraćaju, ali ih je manje

Završetak radova i njihovo finansiranje povezani su s nastavkom turizma jer izgradnja zavisi od donacija, sponzora i prodaje ulaznica, čiji broj je bitno manji tokom pandemije.

Iako ponovo ima turista, značajno ih je manje nego pre korone.

Barselona, Sagrada Familija, Antonio Gaudi
foto: Profimedia / Matthias Oesterle

"Pre kraja 2023. ili početkom 2024. ćemo postići nivo iz 2019.", predviđa Havier Martinez, generalni direktor grupe zadužene za izgradnju Sagrada Familije.

Sagrad Familiju je projektovao katalonski arhitekta Antonio Gaudi i ona je najposjećeniji spomenik Barselone, a 2005. je uvrštena na UNESCO listu svetske baštine.

Njena izgradnja je počela 1882. a trebalo bi ad bude završena sto godina nakon njegove smrti, 2026. godine.

Kurir.rs / Index, Foto: Profimedia / Matthias Oesterle

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track