OBAMA KRENUO BAJDENOVIM STOPAMA: Jedan govor u Škotskoj, dva velika gafa! VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

bruka

OBAMA KRENUO BAJDENOVIM STOPAMA: Jedan govor u Škotskoj, dva velika gafa! VIDEO

Planeta -

Čini se da je bivši predsednik Barak Obama pobrkao Škotsku sa Irskom, a zatim je citirao engleskog dramskog pisca tokom svog govora na COP26.

„Pošto smo ovde na Smaragdnim ostrvima, dozvolite mi da citiram Barda, Vilijama Šekspira“, rekao je Obama učesnicima konferencije koju predvode UN u Glazgovu, u Škotskoj, u ponedeljak.

„Koja je rana“, piše on, „ikad zarasla osim postepeno?“, rekao je Obama, citirajući tragediju „Otelo“.

Međutim, izgleda da je Obama pobrkao svoju terminologiju. Smaragdno ostrvo je popularno ime za zemlju Irsku, koja se nalazi 12 milja od Škotske preko Mojlovog mora.

I iako je Šekspir bio Englez koji je često nazivan "Bardom", u Škotskoj - gde se održava COP26 - "Bard" je naziv koji se koristi za označavanje škotskog pesnika Roberta Bernsa.

Pogledajte njegov ceo govor u nastavku. Gafovi se pojavljuju oko 45 minuta nakon snimka.

Oni koji su gledali govor nisu propustili njegove gafove, jer su mnogi Škoti vukli bivšeg predsednika na društvenim mrežama.

"Malo mene je umrlo tamo kada je Obama rekao da smo ovde na 'Smaragdnim ostrvima'", napisala je na Tviteru Mendi Rouds, urednica novinskog magazina Holirood Daili iz Edinburga.

Korisnici društvenih mreža žalili su se i na Obamin izgovor Glazgova, koji je izgovarao kao „GLAZ-gao“. (Trebalo bi da se izgovara „GLAZ-goh.“)

Tokom ostatka svog govora, Obama je strastveno govorio o rešavanju klimatske krize.

"Naša planeta je ranjena našim postupcima. Te rane neće biti zalečene ni danas, ni sutra, ni sutra, ali mogu da se izleče postepeno", rekao je Obama.

„I ako krenemo s tim duhom, ako svako od nas može da se izbori sa povremenim frustracijama i strahom, ako se založimo da uradimo svoj deo i potom ispunimo te obaveze, verujem da možemo da obezbedimo bolju budućnost. Moramo. I kakav dubok i plemenit zadatak da sebi postavimo."

Kurir.rs/Business Insider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track