NEKA KORIST OD LOKDAUNA: Penzionisani lekar sređivao uzorke, otkrio novu vrstu dinosaurusa sa ekstremno velikim nosom
Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

paleontologija

NEKA KORIST OD LOKDAUNA: Penzionisani lekar sređivao uzorke, otkrio novu vrstu dinosaurusa sa ekstremno velikim nosom

Planeta -

Penzionisani lekar koji je od dosade pregledao kutije prepune starih kostiju, otkrio je novu vrstu dinosaurusa sa ekstremno velikim nosom.

Džeremi Lokvud, koji je na doktorskim studijama na Univerzitetu u Portsmutu, dobio je zadatak da katalogizuje kosti dinosaurusa pronađene na ostrvu Vajt.

Dok je sortirao kosti iz kolekcija londonskog Prirodnjačkog muzeja i muzeja Dinosaurusa sa ostrva Vajt, otkrio je primerak neobično "baburaste" nosne kosti.

"Više od 100 godina na ostrvu Vajt su postojala samo dva tipa dinosaurusa - biljojedi Iguanodon bernissartensis i Mantellisaurus atherfieldensis. Bio sam uveren da će suptilne razlike u kostima otkriti novu vrstu pa sam odlučio da merim, fotografišem i proučavam anatomiju svake kosti", rekao je on.

Posle četiri godine proučavanja kutija i kutija kostiju, počeo je da rekonstruiše lobanju dinosaurusa koji je stajao u skladištu od 1978. godine i odmah je primetio nekoliko vrlo upečatljivih razlika.

"Broj zuba je bio prvi znak. Mantelisaurus ima 23 ili 24, a ovaj je imao 28. Tu je i baburast nos, dok ostale vrste imaju ravne njuške. Takođe, tu su i druge male razlike koje jasno ukazuju da je reč o novoj vrsti", rekao je on.

"To otkriće je bio jedan od najsrećnijih dana lokdauna", rekao je Lokvud. "Novi" dinosaurus je bio biljojed, dug osam metara i težak oko 900 kilograma.

Lokvud, koji sarađuje sa ekspertima Univerziteta Porstmut i Prirodnjačkog muzeja nazvao je novu vrstu Brighstoneus simmondsi, po selu Bridžston na ostrvu Vajt koje je blizu mesta gde su kosti dinosaurusa pronađene. Drugi deo imena je u počast Kitu Simondsu, sakupljaču-amateru koji je pronašao i pomogao u iskopavanju skeleta dinosaurusa.

Otkriće nove vrste pokazuje da je na Britanskim ostrvima bilo mnogo više vrsta dinosaurusa nego što se prethodno mislilo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track