PRIPREMA ZA NAJGORE? Izraelski čelnici se zabarikadirali u ratni bunker, simulirali izbijanje nove, smrtonosne varijante kovida 19
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

omega soj

PRIPREMA ZA NAJGORE? Izraelski čelnici se zabarikadirali u ratni bunker, simulirali izbijanje nove, smrtonosne varijante kovida 19

Planeta -

U celodnevnu Omega vežbu su uključeni i civilni i vojni zvaničnici i simulirala su se masovna testiranja, hospitalizacije i policijski čas.

Israelski premijer Naftali Benet i njegovi pomoćnici sklonili su se danas u ratni bunker tokom vojne vežbe kojom se simuliralo izbijanje nove, smrtonosne varijante kovida 19.

Premijer je celodnevnu vežbu "Omega", nazvanu po izmišljenom soju virusa, opisao kao meru predostrožnosti kako bi Izrael bio spreman za "svaki scenario".

Vojni kompleks na brežuljcima Jerusalima, poznat kao Nacionalni centar za upravljanje, takođe je korišćen u koordinisanju prvih reakcija na novi koronavirus SARS-CoV-2 u martu 2020.

Bunker je izgrađen pre više od deset godina zbog bojazni od iranskog nuklearnog programa i obračuna projektilima sa Libanom i Pojasom Gaze.

U najnoviju vežbu su uključeni i civilni i vojni zvaničnici i simulirala su se masovna testiranja, hospitalizacije i policijski čas, način funkcionisanja države, rad aerodroma, internet veze, način obaveštavanja javnosti...

Izrael je najavio da će rezultate vežbe podeliti sa svojim partnerima.

"Izrael je siguran i zaštićen. Kako bi to zadržali i osigurali nastavak normalnog života, moramo nastaviti pomno da pratimo situaciju i pripremamo se za svaki scenario", rekao je Benet.

Izrael je tokom prva tri talasa pandemije uveo stroga zatvaranja, ali je od početka četvrtog talasa zadržao ekonomiju i škole otvorenim, uzdajući se u vakcine i epidemiološke mere.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track