BRITANIJA POSLALA VOJNIKE NA GRANICU POLJSKE I BELORUSIJE: Reč je ipak samo o 10 inženjeraca, a OVO im je zadatak!
Foto: EPA / 16TH MECHANISED DIVISION

migrantska kriza

BRITANIJA POSLALA VOJNIKE NA GRANICU POLJSKE I BELORUSIJE: Reč je ipak samo o 10 inženjeraca, a OVO im je zadatak!

Planeta -

Britanija je poslala tim od oko 10 vojnika u Poljsku da pomognu Varšavi da ojača svoju granicu sa Belorusijom, gde su grupe migranata zaglavljene pokušavajući da pređu u EU.

Vojnici su stigli u četvrtak i očekuje se da će provesti nekoliko dana u zemlji, uključujući posetu granici na zahtev poljske vlade kako bi utvrdili da li mogu da poprave ili pooštre ogradu.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je misija bila fokusirana samo na „inženjersku podršku“, a upućeni su rekli da nema dodatnog plana za britanske trupe da kontrolišu granicu. Izvori iz Vajthola rekli su da je prikladno razmotriti pomoć s obzirom da je "Belorusija ta koja gura migrante ka granici".

Ministarstvo odbrane je saopštilo: „Velika Britanija i Poljska imaju dugu istoriju prijateljstva i saveznici su u NATO-u. Mali tim pripadnika oružanih snaga Velike Britanije raspoređen je nakon sporazuma sa poljskom vladom da istraži kako možemo da pružimo inženjersku podršku za rešavanje aktuelne situacije na granici sa Belorusijom.

Britanija je planirala da objavi misiju sledeće nedelje, ali su vesti o raspoređivanju procurile, a zatim ih je na Tviteru potvrdio poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak, koji je rekao da je cilj "saradnja na jačanju granične ograde“.

Kurir.rs / The Guardian, Foto: EPA / 16TH MECHANISED DIVISION

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track