IVER NE PADA DALEKO OD KLADE: Ćerka filipinskog predsednika Dutertea u trci za potpredsednicu
Foto: AFP / AFP / Profimedia

gradonačelnica davaoa

IVER NE PADA DALEKO OD KLADE: Ćerka filipinskog predsednika Dutertea u trci za potpredsednicu

Planeta -

Sara Duterte-Karpio, najstarija ćerka filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, kandidovala se danas za potpredsednicu zemlje.

Duterte Karpio (43) preuzela je od tate funkciju gradonačelnika grada Davao i članica je druge političke partije. Ranije je slala pomešane signale o eventualnoj kandidaturi, iako su ankete pokazale da je favorit.

Ona će na izborima 9. maja biti kandidat koalicije Partido Federal i Lakas-CDM uz Ferdinanda "Bongbogn" Markosa mlađeg koji je "viđen" za predsednika.

Ranije ove sedmice Duterte Karpio je odustala od kandidature za novi mandat gradonalečnika Davaoa i povukla se iz svoje stranke Hugpong Ng Pagbabago.

Filipinci dogodine biraju predsednika, guvernere, gradonačelnike i lokalne zvaničnike a potpredsednik zemlje se bira odvojeno od pretsednika.

Duterte se povlači sa mesta predsednika posle šest godina u kancelariji. Filipinski ustav mu zabranjuje da se kandiduje za drugi mandat.

Među onima koji bi da naslede njegovo mesto su Markos mlađi, kontroverzni sin pokojnog diktatora koji je zbačen 1986. godine, bivši bokserski šampion i senator Mani Pakjao, potpredsednik i kritičar Dutertea Leni Robredo i Isko Moreno, gradonačelnik Manile i bivši glumac.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track