BIVŠI TRAMPOV STRATEG OPTUŽEN ZA NEPOŠTOVANJE KONGRESA: Preti mu godinu dana zatvora i kazna od 100.000 dolara
Foto: Profimedia

SAD

BIVŠI TRAMPOV STRATEG OPTUŽEN ZA NEPOŠTOVANJE KONGRESA: Preti mu godinu dana zatvora i kazna od 100.000 dolara

Planeta -

Bivši Trampov strateg Stiv Benon optužen je za nepoštovanje Kongresa, nakon što je odbio da svedoči o pobuni u američkom Kapitolu.

Banon je pozvan da svedoči o tome šta je znao o planovima za protest koji je završen upadom u Kongres, prenose britanski mediji.

Predstavnički dom je prošlog meseca izglasao da se slučaj pošalje Ministarstvu pravde, koje je u petak odlučilo da krivično goni Banona (67) koji bi sad mogao da se suoči sa kaznom do godinu dana zatvora i 100.000 dolara.

Trampove pristalice upale su zgradu američkog Kongresa 6. januara dok su se poslanici sastajali da bi potvrdili izborni rezultat. Donald Tramp, republikanac, odbio je da prizna da je prošle godine izgubio izbore od demokratskog predsednika Džoa Bajdena, iznoseći tvrdnje – bez dokaza – o masovnoj prevari birača.

Očekuje se da će se Trampov politički savetnik – koji je otpušten iz Bele kuće 2017. godine, ali je ostao veran bivšem predsedniku – predati vlastima u ponedeljak, kada će se pojaviti pred sudom.

U saopštenju objavljenom u petak, američki državni tužilac Merik Garland rekao je da optužnica odražava "postojanu posvećenost” ministarstva pravde vladavini prava.

Dokumenti o sudskom pozivu citiraju Banona – koji trenutno vodi desničarski podkast Var Rum – koji je uoči nereda rekao da će "sutra izbiti pakao“.

Advokati ovog 67-godišnjaka su tvrdili da su njegova komunikacija u vezi sa bivšim predsednikom bila zaštićena.

Tramp je pozvao svoje bivše pomoćnike da odbiju sve zahteve za podnošenje iskaza. On je tvrdio da imaju pravo da uskrate informacije zbog privilegije izvršne vlasti - pravnog principa koji štiti mnoge komunikacije Bele kuće.

Američki Apelacioni sud u Vašingtonu trebalo bi da održi ročište krajem meseca kako bi doneo odluku o Trampovom zahtevu za izvršnu privilegiju, nakon što ga je niži sud odbio.

Bivši predsednik takođe pokušava da blokira mnoštvo telefonskih zapisa, dnevnika posetilaca i drugih dokumenata Bele kuće koje kongresni istražitelji traže za svoju istragu o neredima u Kapitolu.

Predsednik Bajden tvrdi da se izvršna privilegija ne primenjuje u ovom slučaju.

Komisija za izbor Predstavničkog doma izdala je desetine sudskih poziva u poslednjih nedelju dana, pozivajući mnoge bivše Trampove zvaničnike da predaju dokumenta i svedoče o neredima.

Među njima su Kejli Mekinani, bivša sekretarka za štampu Bele kuće, Stiven Miler, koji je bio Trampov viši savetnik, i Majkl Flin, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja