AMERIČKI STRUČNJACI U STRAHU: Strahujemo od napada naoružanih dronova, jedna zemlja prednjači u njihovoj primeni! VIDEO
Foto: AFP / AFP / Profimedia

procena

AMERIČKI STRUČNJACI U STRAHU: Strahujemo od napada naoružanih dronova, jedna zemlja prednjači u njihovoj primeni! VIDEO

Planeta -

Kako dronovi postaju sve normalniji prizor u nekim neograničenim oblastima, jedan stručnjak upozorava da bi uskoro mogli postati potencijalno smrtonosno oružje ovde u Sjedinjenim Državama.

„Iran pravi dronove decenijama, ali u poslednjih nekoliko godina se zaista shvatilo da su dronovi laka mašina koju možete nekako da rastavite, premestite preko granica, naučite proksije i terorističke grupe kako da ih koriste i u suštini ohrabrite te grupe tada. da napadne Amerikance ili druge saveznike SAD“, rekao je autor „Ratova dronova“ Set Francman u video intervjuu za Njusi

„I onda je veoma teško okriviti sam Iran, jer sve što Iran može da kaže je: 'Pa, da, ali našli ste gomilu delova mašine. Nema dokaza da smo mi to uradili'."

Prema priči, Iran se sumnjiči da je koristio dron napunjen eksplozivom da pokuša da ubije iračkog premijera Mustafu Al-Kadimija pre tri nedelje.

Slični dronovi, za koje se veruje da dolaze iz Irana, bili su uključeni u napade na američke snage u Iraku i Siriji.

Frantzman je za Nevsi rekao da obim iranskog programa bespilotnih letelica nije poznat, što bi moglo značiti da bi se uređaji na kraju mogli pojaviti na američkim obalama za terorističke napade ili bi ih mogle koristiti domaće grupe koje pokušavaju da izazovu nemire.

„Nismo videli ni izbliza dovoljno informacija o ceni ili obimu programa, što znači da ne znamo ni koliko ih se pravi godišnje“, rekao je Francman.

Ekspert za borbu protiv terorizma Bernard Hadson rekao je za novinsku organizaciju da domaća upotreba naoružanih dronova ovde ne bi bila iznenađujuća.

„U zemlji kao što je naša, koja je nekako sve više opterećena političkim podelama, neće biti iznenađujuće ako ćete videti ljude koji barem razmatraju, ako ne koriste, ove jeftine i lako dostupne sisteme da sprovedu sopstvene nasilni program u porodici“, rekao je Hadson za Nevsi.

„Trenutno ne postoji nijedna jednostavna tehnologija koja je raspoređena na aerodromima u SAD da spreči nekoga da zlonamerno napadne letelicu pri poletanju ili sletanju.

Prema vestima, Federalna uprava za avijaciju saopštila je da svakog meseca prima više od 100 izveštaja o viđenju dronova i da je u najmanje jednom slučaju koji je prijavljen u obaveštajnom biltenu koji je dobio ABC Nevs, dron pokušao da napadne električnu podstanicu u Pensilvaniji.

„Istorijski gledano, zaštita američke elektroenergetske mreže uvek se fokusirala na pretnje sa zemlje, neko pokušava da prođe pored perimetra, prođe kroz ogradu“, rekao je Hadson u izveštaju. „Oni nisu dizajnirani da zaustave pretnje odozgo.

Prema priči Difens njuza iz maja, više od 100 milicija širom sveta ima određeni nivo sposobnosti sa naoružanim ili nenaoružanim dronovima.

Lakši dronovi i municija učinili su tehnologiju pristupačnijom i prilagodljivijom otkako ju je prvi put upotrebila američka vojska 2001. godine, povećavajući opasnost od brzog širenja tehnologije od strane nevladinih organizacija, kao i država loših aktera.

Tehnologija postaje toliko dostupna i uobičajena da nekoliko stručnjaka za bezbednost veruje da će postati sistem oružja budućnosti.

Kurir.rs/Newsmax

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track