ISPOVEST TRUDNE IRAČANKE KOJA SE PROBILA U EU Gazila kroz vodu do grudi, spavala u hladnoj šumi, a sada svima poručuje: VREDELO JE
ilustracija, Foto: Profimedia

poruka migrantoma

ISPOVEST TRUDNE IRAČANKE KOJA SE PROBILA U EU Gazila kroz vodu do grudi, spavala u hladnoj šumi, a sada svima poručuje: VREDELO JE

Planeta -

Um Malak, 26, koja je trebalo da se porodi za nekoliko nedelja, bila je voljna da prođe kroz vodu do grudi, krijući se u hladnim šumama sa svoje tri male ćerke u nadi da će im pružiti bolji život u Nemačkoj.

Iračanka je rekla da nije zažalila zbog svojih napora, iako je rekla da su ona i njena porodica šest puta u poslednjih nekoliko nedelja bili prebačeni između poljskih i beloruskih graničara.

„Budućnost moje dece, moram prvo da razmislim o tome, jer u Iraku nema budućnosti, ni za nas ni za njih.

Portparol poljske policije rekao je da policija nije sprovodila aktivnosti poput vraćanja migranata na granicu. Ni poljska granična straža ni beloruske vlasti nisu odgovorile na zahteve da komentarišu njen slučaj.

Rojters nije mogao nezavisno da verifikuje njenu priču.

Um Malak, koja je odbila da navede svoje puno ime, jedna je od hiljada migranata, od kojih su mnogi Iračani, koji su pokušali da uđu u Evropsku uniju preko Belorusije od proleća.

Rojters je sa njom razgovarao u migrantskom centru u poljskom gradu Bjalistoku, gde je boravila sa suprugom i tri ćerke. Centar za migrante je otvoren, što znači da migranti mogu slobodno da dolaze i odlaze nakon što ispune sve uslove karantina zbog koronavirusa.

Evropska unija optužuje Minsk da je stvorio krizu kao deo „hibridnog napada“ na blok – distribucije beloruskih viza na Bliskom istoku, uletanja migranata i njihovog guranja da ilegalno pređu granicu.

Belorusija poriče da je podstakla krizu, ali je takođe rekla da ne može pomoći njenom rešavanju osim ako Evropa ne ukine postojeće sankcije.

Poljska je neke migrante pritvorila u zatvorenim centrima za pritvor, a druge prebacila u otvorene centre, uglavnom one koji su bolesni, stariji ili imaju malu decu.

Umm Malak je rekla da je početkom oktobra sletela u Belorusiju iz Dubaija i da se nadala da će preći belorusku granicu, a zatim otići putem za Nemačku sa svojim ćerkama, sve mlađim od 10 godina, i mužem. Ona je rekla da je šest njihovih pokušaja da pređu u Poljsku osujećeno.

U nekoliko navrata je rekla da su ih poljske vlasti uhvatile i vratile na granicu sa Belorusijom. U drugom pokušaju, rekla je da su prešli u Litvaniju, ali su se umorili i vratili.

Prilikom jednog pokušaja da uđe u Poljsku, Umm Malak je rekla da su joj beloruske vlasti pomogle da preseče graničnu ogradu sa Poljskom kako bi prošla ona i njena porodica.

Rekla je da je tada pala u baru blizu granice i da joj je pozlilo, već u osmom mesecu trudnoće. Poljske vlasti su je pritvorile tri dana, zatim su je odvele na jedan dan u zatvoreni migrantski centar, a zatim u otvoreni, rekla je ona.

„Pali smo u jezerce u podne pa preko noći... oni (poljski graničar) su nas uhvatili. Kada su nas uhvatili, nisam mogla da stojim sama“, rekla je ona.

Neki migranti u otvorenom centru u Bjalistoku rekli su Rojtersu, govoreći pod uslovom anonimnosti, da žale zbog putovanja u Poljsku i da zovu svoje voljene na Bliskom istoku i govore im da ne dolaze.

Ali Um Malak je rekla da migranti, posebno oni iz Iraka poput nje, ipak treba da pokušaju da pređu granicu ka EU.

„Savetovala bih svima onima koji razmišljaju da dođu da to urade, jer u Iraku nema budućnosti, sigurnosti ili bilo čega“, rekla je ona. „Zato podnosite teškoće putovanja mesec ili dva, nedelju ili dve, umesto da nastavite da patite u Iraku godinama.

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track