SIĆUŠNE STAMBENE JEDINICE Zašto se u Hongkongu grade stanovi veličine parking mesta? VIDEO
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

mikrostanovi

SIĆUŠNE STAMBENE JEDINICE Zašto se u Hongkongu grade stanovi veličine parking mesta? VIDEO

Planeta -

Život Maksa Lija, 26-godišnjeg lekara iz Hongkonga, u njegovoj garsonijeri se vrti oko kreveta. To je prvo što se ugleda kada se uđe u njegov stan. Ne samo da u krevetu spava i gleda televiziju već i proučava medicinsku literaturu kada nije u bolnici. Njegov laptop je smešten na uskom radnom stolu.

Li je odabrao ovaj prostor od 20,5 kvadratnih metara u staklenoj zgradi u živahnom središtu Kovlunada bi mogao sebi da prijušti boravak u centru grada.

-U redu je živeti ovde sam, ali kad dođe moja devojka, velika je gužva, kaže Li za Blumberg.

Mikrostan je jednokrevetna soba

Li je životni prostor može da se čini da je neobično malen, ali stambena jedinica u kojoj živi zapravo je sve češća - to je mikrostan. U Hongkongu ima oko 8.500 ovih sićušnih stambenih jedinica, što je na vrhuncu izgradnje 2019. godine predstavljalo 7 odsto ukupne izgradnje.

U svim blistavim novim stambenim tornjevima u Hongkongu verovatno ima ljudi naguranih u ovakve stanove.

Daleko od američkog "pokreta malenih kuća", ovo su jednokrevetne sobe, sa dovoljno mesta samo za krevet, ormarić, malenp kupatilo i čajnu kuhinju.

Status Hongkonga kao jednog od najgušće naseljenih gradova na svetu i najmanje pristupačnog podstiče tržište ovakvih stanova. Prema vladinim podacima, kritični nedostatak stambenog prostora prouzrokovao je porast cena kuća za 187 odsto od 2010. do 2019. godine. Sada prosečne cene stanova premašuju 1,3 miliona dolara, i to u gradu u kom je minimalna plata samo 4,82 dolara na sat.

Čak i kvalifikovan radnik u Hongkongu mora da radi 21 godinu da bi si prijuštio prosečan stan od 60 kvadrata u blizini centra grada, što je najduži takav period na svetu. Cene ostaju na gotovo rekordnim nivoima uprkos pandemiji korone.

Li je izabrao ovaj prostor od 20,5 kvadrata u visokoj ostakljenoj zgradi u živahnom središtu Kovluna kako bi mogao da živi u centru grada.

-U redu je živeti ovde sam, ali kad dođe moja devojka, velika je gužva, kaže Li za Blumberg.

Ima ih i veličine od 12 kvadrata

Mikrostanovi, koji koštaju upola manje od prosečnog stana, nude pristup najnižoj lestvici nekretnina. Najmanji od ovih prostora, na 12 kvadratnih metara, poznati kao nanostanovi, manji su od većine automobila i njihovih parkirnih mesta.

Stanovi u rasponu od 15 do 27 kvadratnih metara trenutno koštaju od 800.000 do milion dolara.

Građevinski investitori odgovorili su na potražnju za pristupačnijim stambenim prostorom sve više deleći prostor na sve manje jedinice, što je trend koji je krenuo 2015. godine nakon što je vlada popustila propise koji zahtevaju prirodno svetlo i ventilaciju.

Pre su propisi o protivpožarnoj bezbednosti zahtevali da se kuhinje odvoje zidom i da imaju sopstvfeni prozor, što je obavezivalo investitore da ugrade unutrašnje prozore u dvorišta ili vazdušne otvore kako bi odvojene kuhinje imale svetlo i protok vazduha.

Promenjeni propisi dopuštali su otvorene kuhinje, osvetljene jednim prozorom na suprotnom kraju jedinice. Tako su počele da se grade uske stambene jedinice okrenute prema jedinom hodniku, sa čajnom kuhinjom blizu vrata.

Rezultat je čajna kuhinja koja izgleda poput hotelskog minibara, sa jednostavnim dodatkom električne ploče za kuvanje. Možda postoji ugrađena mikrotalasna rerna, ali nikad prava rerna. A kupatilo može, ali i ne mora da ima tuš-kabinu; ponekad je tuš jednostavno iznad wc-šolje.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja