NEMAČKI DI VELT Lukašenko se EU migrantima sveti za sankcije! Korist ima i Putin, on želi da rasporedi vojsku u Belorusiju
Foto: EPA / MIKHAIL KLIMENTYEV I Kremlin

ne odustaju

NEMAČKI DI VELT Lukašenko se EU migrantima sveti za sankcije! Korist ima i Putin, on želi da rasporedi vojsku u Belorusiju

Planeta -

Na belorusko-poljskoj granici se nastavljaju napetosti i gomilanje migranata koji teže da uđu u EU preko beloruske teritorije. Sve više analitičara i stručnjaka za međunarodne odnose u EU smatra da beloruski predsednik Lukašenko se na taj način sveti Briselu za ekonomske sankcije koje su uvedene zbog gušenja opozicije u toj zemlji.

Kako piše nemački list "Di Velt" korist od trenutne krize može da ima i Moskva.

Naime, dok Varšava povećava broj vojnika i policajaca na granici sa belorusijom sa 12.000 na 15.000 vojnika, beloruski predsednik uz pomoć Rusije jača odbranu svojih granica.

Kao argument priče o tome nemački "Di Velt", navodi da je Rusija pre nekoliko dana poslala svoje bombardere TU-22M3 i TU-160 u Belorusiju da patrpliraju uz samu granicu sa Poljskom i da provere bojevu gotovost beloruske PVO. Osim toga, Rusija je u petak 12. novembra rasporedila svoje vazdušno-desantne jedinice na poligonu Gožski u u Grodnonskoj oblasti oko 30 km od poljske granice, radi zajedničkih manevara.

"Moskva već dugi niz godina želi da rasporedi trupe u Republici Belorusiji. Sada ona može vešto da iskoristi krizu na granici za raspoređivanje trupa pod izgovorom da "zaštiti Belorusiju", smatraju nemački stručnjaci koji govore o "lukavom" približavanju ruskih trupa Evropi.

Za sada nema govora o stvaranju punopravne ruske baze na beloruskoj teritoriji. Ali poslednjih meseci i godina vojna saradnja između dve zemlje ubrzano dobija na zamahu. Tako su se u martu ove godine Moskva i Minsk dogovorili da stvore tri centra protivvazdušne odbrane i vazduhoplovstva, od kojih se dva nalaze u Rusiji, a jedan u Grodnu, nedaleko od granice sa Litvanijom i Poljskom. Jedan broj analitičara ove mere poistovećuje sa stvaranjem vojne baze.

Kurir.rs/Di Velt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track