NATO PAKT UPOZORIO RUSIJU Ne pravite bilo kakve nove AGRESIVNE AKCIJE prema Ukrajini
Foto: EPA / VALDA KALNINA

Gomilanje vojske

NATO PAKT UPOZORIO RUSIJU Ne pravite bilo kakve nove AGRESIVNE AKCIJE prema Ukrajini

Planeta -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas Rusiju protiv bilo kakve nove "agresivne akcije" na granici sa Ukrajinom gde je poslednjih dana primećeno "znatno i neuobičajeno" kretanje ruskih trupa.

"Svaka nova provokacija ili agresivno delovanje od strane Rusije bilo bi jako zabrinjavajuće. Pozivamo Rusiju da pokaže transparentnost kada je reč o njenim vojnim aktivnostima", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu pored ukrajinskog šefa diplomatije Dmitra Kulebe.

SAD, EU i Francuska već su izrazili zabrinutost poslednjih dana zbog raspoređivanja ruskih vojnika na ukrajinskoj granici. Nemačka je danas pozvala Moskvu na "uzdržanost".

"Treba da sprečimo vojnu eskalaciju", rekao je u Berlinu portparol nemačkog ministra spoljnih poslova i pozvao Rusiju na "uzdržanost i da se vrati za pregovarački sto.

Situacija u toj oblasti je napeta od kada je Rusija 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim. Više od sedam godina Ukrajina je u sukobu sa proruskim separatistima na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Kuleba rekao je danas da ono što se sada vidi duž ukrajinske granice nije samo vojno jačanje, jer je Rusija već dovela vojsku na granice sa Ukrajinom proletos i od tada se nije povukla.

"Ono što sada vidimo je situaciju koja se pogoršava i u kojoj Rusija pokazuje da može brzo da aktivira svoje već nagomilane trupe i opremu i da su sve opcije, uključujući i vojne opcije, na stolu ruskih vodja", rekao je Kuleba.

Stoltenberg je rekao da NATO pažljivo prati situaciju, on je ponovio da saveznici smatraju pripajanje Krima "ilegalnim".

Sve zemlje članice Alijanse "jednim glasom osudjuju ponašanje Rusije", rekao je Stoltenberg.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track