KRIZA Donald Tramp prodao hotel u Vašingtonu za 375 miliona dolara!
Foto: AP

SVE ZA KEŠ

KRIZA Donald Tramp prodao hotel u Vašingtonu za 375 miliona dolara!

Planeta -

Tokom mandata bivšeg predsednika SAD ovaj hotel, otvoren septembra 2016. godine, ostvario je manjak od 70 miliona dolara

U centru prestonice Hotel 'Tramp internešenel'
U centru prestonice Hotel "Tramp internešenel"foto: Profimedia

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, suočen sa ekonomskom krizom, počeo je da rasprodaje imovinu, a prvi je na doboš otišao njegov hotel u Vašingtonu! Tramp je za zdanje koje ima 263 sobe u centru prestonice SAD dobio 375 miliona dolara.

Zgrada stara 120 godina

Ubuduće će hotel "Tramp internešenel" nositi naziv "Voldorf Astorija" i njime će upravljati "Hilton grupa". Kako prenosi BBC, istraga Kongresa prošlog meseca utvrdila je da je ovaj hotel, koji je Tramp pompezno otvorio u septembru 2016. godine, tokom njegovog četvorogodišnjeg boravka u Beloj kući napravio manjak od 70 miliona dolara. U tom periodu u njemu su rado odsedali visoki zvaničnici Republikanske stranke. Zbog toga je bivši predsednik još 2019. ponudio hotel na prodaju. U pitanju je 120 godina stara zgrada, koja je nekada bila pošta, a koja se nalazi na manje od dva kilometra od Bele kuće i avenije Pensilvanija. Tramp zapravo nije bio vlasnik hotela, već ga je zakupio na 60 godina.

Naslovna strana Forbsa...  Donald Tramp
Naslovna strana Forbsa... Donald Trampfoto: Printscreen Forbs

Nevolja za nevoljom - Pad na Forbsovoj listi

Tramp je ove godine, prvi put u poslednjih četvrt veka, ispao s liste 400 najbogatijih Amerikanaca koju tradicionalno pravi magazin Forbs. Bogatstvo bivšeg američkog predsednika čiji najveći deo čine nekretnine procenjuje se na 2,5 milijardi dolara. Procenjuje se da je on od početka pandemije izgubio 600 miliona dolara, naveo je Forbs. Od 1997. do 2016. godine Tramp je bio među prvih 200 na ovoj listi. Njegov pad na listi dovoljno govori o osipanju imovine poslednjih godina. Podsećamo, mediji su ranije preneli da Tramp godinama nije plaćao porez navodeći kao razlog gubitke u poslovanju.

Za ovaj hotel vezano je i nekoliko kontroverzi. U onoj iz 2018. godine grupa religijskih vođa zatražila je od nadležnih da se hotelu ukine dozvola za točenje alkohola uz tvrdnju da njegov vlasnik "nije osoba sa dobrim karakterom". Druga kontroverza je usledila kada je Tramp izjavio kako je hotel tokom njegovog mandata ostvario profit od 150 miliona dolara.

Sukob interesa

Usledila je kongresna istraga, koja je utvrdila da je on lagao i da hotel zapravo poslovao s manjkom. Istraga je pokazala i da je Tramp prikrio i potencijalni sukob interesa jer je kao vlasnik bio i zajmodavac i garant za pozajmice od trećih lica. U dokumentima se navodi da je hotel primio isplatu od 3,7 miliona dolara od stranih vlada, što je dovoljno da se plati 7.400 noćenja. Tramp je tada demantovao da je umešan u bilo kakve protivzakonite radnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track