PRVA AMBASADA U METAVERZUMU: Vlada ovog rajskog ostrva prva na planeti proširila diplomatski domet na virtuelni svet
Foto: Profimedia

barbados

PRVA AMBASADA U METAVERZUMU: Vlada ovog rajskog ostrva prva na planeti proširila diplomatski domet na virtuelni svet

Planeta -

Malo karipsko ostrvo Barbados proširilo je svoj diplomatski domet na virtuelni svet.

Naime, vlada Barbadosa je potpisala sporazum sa platformom zasnovanom na blokčejnu o uspostavljanju digitalne ambasade.

Vlada Barbadosa je u nedelju zvanično potpisala sporazum o uspostavljanju digitalne ambasade u Decentralendu, digitalnom okruženju zasnovanom na etereumu, prenosi CoinDesk, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova i spoljne trgovine zemlje. Tehnološka platforma je takođe objavila ovu vest.ovaj potez u tvitu.

Ostrvo ne planira da zaustavi svoju digitalnu ekspanziju na tome, i dogovara detalje za slične poslove sa nizom drugih platformi uključujući Somnium Space i SuperVorld, navodi ministarstvo.

Kada su zvaničnici prvi put odobrili ambasadu u metaverzumu u avgustu, vlada je nazvala projekat oblikom "tehnološke diplomatije", ocenivši da bi on mogao da otvori vrata daljoj kulturnoj razmeni sa drugim nacijama.

Otvaranje ambasade u januaru učiniće Barbados prvom zemljom na svetu koja je priznala "digitalnu suverenu zemlju". Iako je inicijativa još uvek u ranoj fazi i donekle eksperimentalna, ona prati druge poteze u sajber svetu poslednjih godina, uključujući stvaranje elektronskog barbadoskog dolara 2016.

Taj koncept je predvodio sadašnji izaslanik zemlje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Gabriel Abed, koji takođe predvodi napore za uspostavljanje ambasade u metaverzumu.

"Ambasade su početna tačka za dobijanje vize za ulazak u neku zemlju ili putovanja bez viza. Možete li zamisliti kako bi to izgledalo virtuelno? I kuda bi vas ta e-viza mogla odvesti?” Abed je rekao u intervjuu za CoinDesk.

Kombinujući elemente društvenih mreža i virtuelne stvarnosti, koncept metaverzuma stalno dobija na popularnosti i izaziva interesovanje velikih tehnoloških firmi. Prošlog meseca, Fejsbuk je najavio da će se rebrendirati kao nova kompanija Meta i da će nastojati da se proširi na metaverzum, dok desetine drugih kompanija, uključujući Majkrosoft, Roblok i Nvidiju, takođe žele da razviju softver i hardver za digitalni svet, navodi CNBC.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track