HOĆEMO KUĆI! Stotine migranata zaglavljenih na belorusko-poljskoj granici žele nazad u Irak, prvi let kreće krajem nedelje
Foto: EPA/ OKSANA MANCHUK/BELTA

migrantska kriza

HOĆEMO KUĆI! Stotine migranata zaglavljenih na belorusko-poljskoj granici žele nazad u Irak, prvi let kreće krajem nedelje

Planeta -

Više stotina Iračana koji su stigli u Belorusiju, zatražilo je od svoje ambasade u Rusiji da ih vrati u domovinu.

Iračka vlada saopštila je da će u četvrtak organizovati let za Irak za svoje građane zarobljene na belorusko-poljskoj granici koji žele da se vrate u domovinu.

"Irak će organizovati prvi let za one koji dobrovoljno žele da se vrate 18. novembra" iz Belorusije, rekao je portparol iračkog ministarstva spoljnih poslova Agmed al Sahaf.

On nije rekao koliko ljudi će moći da se ukrca na avion iz Minska za Bagrad ali se iračkim vlastima navodno obratio 571 državljanin zaglavljen na ničijoj zemlji između Poljske i Belorusije. Po društvenim mrežama kruži brojka od 200 Iračana koji bi da se vrate kući.

Hiljade migranata sa Bliskog istoka, uključujući i mnoge iz Kurdistana, autonomne oblasti u Iraku, zaglavljeno je na EU-beloruskoj granici. Zapadne zemlje optužuju beloruskog lidera Aleksandra Lukašenko da veštački izaziva migrantsku krizu kako bi se osvetio EU za ranije nametnute sankcije.

Redovne avio-linije između Bagdada i Minska suspendovane su od avgusta na beloruske diplomatske misije u Bagradu i Arbilu, prestonici iračkog Kurdistana, su više od nedelju dana zatvoene.

Ove mere su "smanjile putovanje Iračana u Belorusiju, ali je problem što mnogi koriste indirektne letove, preko Turske, Katara, UAE i Egipta", rekao je Ssahaf Frans presu.

Turska je u petak zabranila državljanima Sirije, Iraka i Jemena da lete za Belorusiju, dok je privatna sirijska aviokompanija Čam Vings erlajns u subotu prekinula letove za Minsk.

Kurdistan je relativno stabilan region u Iraku ali je često na duaru kritika zbog gušenja slobode govora. Oblašću decenijama vladaju dve stranke: Patriotska unija Kurdistana i kurdistanska Demokratska stranka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track