SUMORNO UPOZORENJE UKRAJINE EVROPSKOJ UNIJI Spremite se za rat sa Rusijom! Ako Moskva napadne, nećete imati vremena za birokratiju
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

ima vojske, nema vojske?

SUMORNO UPOZORENJE UKRAJINE EVROPSKOJ UNIJI Spremite se za rat sa Rusijom! Ako Moskva napadne, nećete imati vremena za birokratiju

Planeta -

Pariz i Berlin moraju da se pripreme za potencijalni sukob Rusije i Ukrajine, poručio je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Dmitri Kuleba je tokom razgovora sa zapadnim kolegama upozorio Zapad da izbegne da bude zapetljan u birokratiju u slučaju da do sukoba dođe, naročito jer, kako je rekao, Moskva gomila trupa na granici sa Ukrajinom.

"Ako Rusija krene, nećete imati fizički vremena sve da koordinišete, prođete sve birokratske procedure, koordinišete odgovore", rekao je on. "Stoga vas molim da pripreme obavite sada, jer ako se vojni scenario dogodi, jednostavno neće biti vremena", rekao je on ministrima spoljnih poslova Francuske i Nemačke Žan Ivu Le Drianu i Heiku Masu.

Ukrajinski ministar tvrdi da Kijev ne pokušava da eskalira situaciju ali je naglasio da će se braniti ako za time bude potrebe, prenosi Raša tudej. Kulebini pozivi Parizu i Berlinu da se pripreme za rat poklopili su se sa tvrdnjama NATO o "neuobičajenoj koncentraciji vojske" na granici sa Rusijom.

Istog dana, ukrajinske granične službe opovrgle su tvrdnje da Moskva gomila trupe na granivci navevši da nisu registrovali nikakvo kretanje opreme ili vojske kod granice i da, ako Rusija zaista gomila vojsku, to radi stotinama kilometara od granice sa Ukrajinom.

Kremlj je više puta demantovao izveštaje da planira invaziju na Ukrajinu. Američki sajt Politiko "zakuvao" je čitavu priču svojim izveštajem o gomilanju ruskih snaga na granici sa Ukrajinom, samo da bi se ispostavilo da je reč o trupama i vojsci kod grada Jelina, koji je udaljen nekih 250 kilometara od Ukrajine i bliži je Belorusiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track