NEMCI STOPIRALI SEVERNI TOK 2: Suspendovana sertifikacija! Ovo je glavni razlog zašto NEMA dozvole
Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Nova prepreka

NEMCI STOPIRALI SEVERNI TOK 2: Suspendovana sertifikacija! Ovo je glavni razlog zašto NEMA dozvole

Planeta -

Nemački energetski regulator saopštio je da je suspendovao proces sertifikacije za gasovod Severni tok 2 i rekao da konzorcijum sa sedištem u Švajcarskoj mora da osnuje kompaniju prema nemačkom zakonu da bi dobio dozvolu za rad.

Gasovod Severni tok 2 se dugo suočavao sa protivljenjem Sjedinjenih Država i nekih drugih evropskih zemalja, koje kažu da će Evropa biti previše zavisna od ruskog gasa, iako su rastuće cene gasa u Evropi podstakle neke pozive za povećanje ponude iz globalne potražnje. Rusija, izveštava Rojters.

Nemački energetski regulator Bundesnetzagentur saopštio je da je Nord Stream AG, sa sedištem u Švajcarskoj, odlučio da ne pređe u nemačku kompaniju, već je osnovao podružnicu prema nemačkom zakonu koja će se baviti delom gasovoda u Nemačkoj.

"Sertifikat za rad Severnog toka 2 će se razmatrati samo kada je operater organizovan u pravnoj formi u skladu sa nemačkim zakonom", rekao je regulator i dodao da će aplikacija biti procenjena tek nakon što se velika sredstva i budžeti za osoblje prebace na Nemačku. podružnica.

Nord Stream AG je odgovorio da ne mogu da komentarišu proces, njegovo moguće trajanje i efekte na vreme rada gasovoda.

Ukrajina se protivi gasovodu i izgubiće prihode ako gas iz Rusije zaobiđe gasovode na ukrajinskoj teritoriji. Stoga je šef ukrajinske energetske kompanije Naftogas pozdravio odluku nemačkog regulatora da obustavi sertifikaciju. U međuvremenu, ukrajinske gasne kompanije Naftogas i GTSOU su obaveštene da će biti uključene u nemački proces sertifikacije za gasovod Severni tok 2.

Regulator je saopštio i da su Ministarstvo privrede i Evropska komisija obavešteni o obaveštenju Severnog toka 2. Nakon odluke nemačkog regulatora, Komisija ima dva meseca da proceni prijavu.

Kurir.rs/24ur

Bonus video:

02:09

GAS JE NAJSKUPLJI KADA GA NEMA: Trebaju nam stabilni ugovori o snabdevanju sa Rusijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja