ČUDO LJUDSKOG IMUNOLOŠKOG SISTEMA: Lekari tvrde da se Argentinka bez terapije izlečila od HIV-a, imunitet sam uklonio virus
Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP / Profimedia

nauka

ČUDO LJUDSKOG IMUNOLOŠKOG SISTEMA: Lekari tvrde da se Argentinka bez terapije izlečila od HIV-a, imunitet sam uklonio virus

Planeta -

Lekari tvrde da je žena iz Argentine druga osoba na svetu čije je telo prirodno eliminisalo HIV virus, bez ikakvih lekova.

Tridesetogodišnja žena ne pokazuje nijedan znak HIV-a osam godina posle prve dijagnoze, pri čemu nije primila nikakav medicinski tretman.

"Uživam svom zdravlju. Imam zdravu porodicu. Ne moram da se lečim, živim kao da se ništa nije dogodilo. Ovo je već privilegija", rekla je mlada majka.

Prva pacijentkinja koja se sama izlečila od HIV-a bila je 67-godipnja Lorin Vilenberg, prenosi CNN.

"Ovo je stvarno čudo ljudskog imunološkog sistema", rekla je imunološkinja Ksu Ju sa instituta u Bostonu. "Ovakvi primeri prirodnog razgoja leka pokazuju da naši napori da se nađe lek za HIV infekciju nisu nedostižni", dodoa je on.

S njom se slaže i lekar Stiven Diks. "Sada moramo da shvatimo mehanizme. Kako se ovo događa i kako to možemo terapeutski primeniti kod drugih osoba" rekao je on a prenosi NBC Njuz.

Lekari su pratili i analizirali uzorke krvi pacijentkinje iz Argentine od 2017. do 2020. godine, a kako se žena porodila u martu 2020. prikupili su i uzorke placente.

Žena od 2019. godine, kada je zatrudnela, nije uzimala nikakvu terapiju a na svet je donela zdravu bebu koja nije pozitivna na HIB.

Za sada nije jasno kako je ženino telo uspelo da eliminiše HIV, ali stručnjaci smatraju da je reč o "kombinaciji različitih imunih mehanizama".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track