INVESTICIONA BANKA TUŽILA MASKA: Zbog tvog tvita o Tesli, mi smo u minusu!
Foto: Profimedia

duguje im

INVESTICIONA BANKA TUŽILA MASKA: Zbog tvog tvita o Tesli, mi smo u minusu!

Planeta -

Investiciona banka JPMorgan Čejs tužila je kompaniju Tesla za 162,2 miliona dolara zbog "flagrantnog" kršenja ugovora o trgovini akcijama koje je Tesla prodao banci.

Na osnovu dogovora te opcije ili "nalozi" daju vlasniku pravo da kupi akcije kompanije po određenoj ceni i datumu. Tužba, podneta federalnom sudu na Menhetnu, navodi da je JPMorgan promenio cenu svojih naloga za Teslu posle tvita Ilona Maska da razmišlja o tome da svoju firmu povuče sa berze.

Nije uobičajeno da velika banka sa Vol Strita tuži poznatog klijenta, naročito jer nisu imali mnogo poslovanja sa Maskovom firmom proteklih sedam godina.

"Pružili smo Tesli brojne prilike da ispuni svoje ugovorne obaveze i žao nam je što smo bili primorani na tužbu", navodi se u saopštenju banke.

Na osnovu dogovora, ako je cena akcije Tesle bila na ili iznad dogovorene cene od 560 dolara na dan kada su nalozi isticali u junu i julu 2021. godine kompanije je dugovala banci razliku u toj ceni. U junu su akcije Tesle iznosile 600 dolara, što znači da bi JPMorgan fino zaradio.

Banka međutim želi dodatnih 162 miliona jer je posle Maskovog tvita da planira da povuče Teslu sa berze i privatizuje je, cena akcija pala na 420 dolara.

JPMorgan navodi i da im Tesla nije isplatio razliku u ceni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track