NAJZAGAĐENIJA PRESTONICA NA SVETU: Vlasti u Delhiju zatvorile škole, građevinske projekte zbog toksičnog vazduha
Foto: Sakib Ali/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

smog

NAJZAGAĐENIJA PRESTONICA NA SVETU: Vlasti u Delhiju zatvorile škole, građevinske projekte zbog toksičnog vazduha

Planeta -

Indijska prestonica ima najotrovniji vazduh na svetu

Vlasti Delhija zatvorile su škole i koledže na neodreženo zbog pogoršane situacije sa zagađenjem u glavnom gradu Indije.

Građevinski radovi su takođe zabranjeni do 21. novembra, uz izuzetak radova na saobraćajnicama i odbrambenim projektima.

Svega pet od 11 elektrana u gradu koje rade na ugalj mogu da rade. Toksična izmaglica visi nad gradom od festivala svetlosti Divalija.

Nivo PM2.5 - malih čestica koje mogu da "začepe" ljudska pluća - u Delhiju je daleko iznad bezbednosnog nivoa koji je propisala Svetska zdravstvena organizacija. Ako je brojka između 0 i 50 "dobra", a između 51 i 100 "zadovoljavajuća", više kvartova grada registrovalo je nivo od 400 PM2.5, što je "ozbiljno" zagađenje.

Kombinacija industrijskog zagađenja, prašine i vremenskih prilika dovela je do toga da je Delhi najzagađeniji grad na svetu. Vazduh u gradu naročito je toksičan zimi jer farmeri pale trnjiku. A vatrometi koji se pale tokom Divalija samo su doprineli pogoršanju kvaliteta vazduha. Kako nema vetra, svi zagađivači su se spustili nisko i "vise" iznad grada.

Ove godine zagađenje je toliko ozbiljno da je Vrhovni sud Indije zatražio od državnih i federalnih vlada da preuzmu hitne mere kako bi rešili problem.

Gradske vlasti su zabranile prozal kamionima kroz grad i susedne države do 21. novembra a stanovništvo je pozvano da radi od kuće.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track