CENA GASA VRTOGLAVO SKOČILA Evropa strahuje od zime nakon što je Nemačka stopirala Severni tok 2
Foto: EPA/ Clemens Bilan

posledice

CENA GASA VRTOGLAVO SKOČILA Evropa strahuje od zime nakon što je Nemačka stopirala Severni tok 2

Planeta -

Cena gasa u Evropi vinula se u nebesa nakon što je Nemačka suspendovala sertifikovanje ruskog gasovoda Severni tok 2.

Nemački regulatori saopštili su juče da ne mogu da sertifikuju Severni tok 2 kao nezavisnog operatera jer kompanija ima sedište u Švajcarskoj a ne Nemačkoj.

"Posle temljnog pregleda dokumentacije, zaključeno je da je jedini način da se sertifikuje operator gasovoda Severni tok 2 ako taj operator osnuje ćerku firmu u skladu sa nemačkim zakonima", naveli su regulatori.

Nemačka energetska agencija je saopštila da je švajcarska kompanija odlučila da ne pređe pod regulaciju Nemačke, već samo da osnuje ćerku firmu u Nemačkoj koja bi se bavila gasovodom u toj zemlji. Iz agencije su dodali da će razmatrati prijavu kada se na ime nemačke firme budu prebacili imovina i novčana sredstva.

Cene gasa u Evropi skočile su 10 posto, dodatno pritisnuvši kompanije i domaćinstva koja već plaćaju visoke cene gasa. Eksperti upozoravaju da bi Evropa mogla da ostane bez struje i grejanja u slučaju da zima bude hladnija od proseka.

"Nemamo dovoljno gasa u ovom trenutku. Nemamo zaliha za zimu", rekao je Fajnenšl tajmsu Džeremi Vir, izvršni direktor kompanije Trafigura. "Zbog toga vlada prava zabrinutost da će ako zima bude hladnija od proseka, Evropa biti u mraku", rekao je on.

Evropska unija dobija oko 40 posto gasa od Rusije. Severni tok 2 završen je u septembru uprkos žestokom protivljenju Sjedinjenih Država i drugih zemalja koji gasovod vide kao način da Moskva proširi svoj uticaj u Evropi.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je početkom sedmice da je EU suočena sa izborom - ili da podrži Ukrajinu ili da odobri Severni tok 2 i izrazio nadu da će Evropa stati uz Ukrajinu i boriti se za mir i bezbednost.

U međuvremenu, britanski mediji prenose da su cene gasa na Ostrvu porasle 17 posto posle suspednovanja Severnog toka 2.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track