POSLE VIŠE NEDELJA TENZIJA IZBILI SUKOBI KOD NAGORNO-KARABAHA Poginulo 8 vojnika
Foto: EPA-EFE/AZIZ KARIMOV

SVI SE PLAŠE RATA

POSLE VIŠE NEDELJA TENZIJA IZBILI SUKOBI KOD NAGORNO-KARABAHA Poginulo 8 vojnika

Planeta -

Sedam azerbejdžanskih vojnika i jedan jermenski vojnik poginuli su u sukobima kod sporne oblasti Nagorno-Karabah, odvojeno su danas saopštile vlasti u Bakuu i Jerevanu.Kako je navelo azerbejdžansko Ministarstvo odbrane, sedam vojnika je poginulo i deset je ranjeno u borbama.

Jermenija je sa svoje strane prijavila jednog poginulog vojnika, 24 nestala i 13 zarobljenih.

Posle više nedelja tenzija na granici, borbe su izbile juče između vojnika dve kavkaske zemlje koji se bore za kontrolu nad planinskim regionom Nagorno-Karabah.

Jerevan je sinoć saopštio da je primirje sklopljeno uz posredovanje Rusije. Jerevan i Baku se međusobno optužuju za novo nasilje.

Sukobi između Azerbejdžana i Jermenije izbili su posle više nedelja eskalacije što je izazvalo strah da će se obnoviti krvavi rat izmedju dve zemlje od prošle godine oko enklave Nagorno-Karabah.

U tom šestonedeljnom sukobu vođenom u jesen 2020. godine bilo je više od 6.500 mrtvih. Sukob se završio teškim porazom Jermenije koja je morala da preda više regiona oko separatističke enklave Nagorno Karabah.

Ruske mirovne snage rasporedjene su tu u novembru 2020. u okviru primirja izdejstvovanog uz posredovanje predsednika Rusije Vladimira Putina.

Dve zemlje su takođe vodile rat u 1990-im godinama za Karabah, kada je pobedio Jerevan.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track