BAJDEN ZBUNIO NOVINARE: Njegov odgovor na pitanje o bojkotu Zimske olimpijade ostavio ljude u čudu
Foto: Profimedia

odnosi sad-kina

BAJDEN ZBUNIO NOVINARE: Njegov odgovor na pitanje o bojkotu Zimske olimpijade ostavio ljude u čudu

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden zbunio je novinare odgovorom na njihovo pitanje o planiranom američkom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Kada su ga pitali da li će američka delegacija otputovati u Peking na Olimpijadu u februaru, posle izveštaja da se planira bojkot zbog navodnog kršenja ljudskih prava u Kini, Bajden je odgovorio: "Ja sam delegacija".

Predsednnik nije pružio dodatno pojašnjenje što je zbunilo novinare jer njegov odgovor može da se protumači kao da će Bajden sam otići na Olimpijadu ili, što mnogi aludiraju, nije razumeo pitanje.

Vašington post nedavno je preneo da SAD neće poslati zvaničnu delegaciju u Peking 2022. godine zbog optužbi da kineska vlada navodno krši ljudska prava u zemlji. Kolumnista vašingtonskog lista naveo je, pozivajući se na neimenovane izvore, da je zvaničan predlog bojkota Zimske olimpijade već predat Bajdenu i da se očekuje da će ga predsednik SAD odobriti do kraja novembra.

Vašington post je svoj tekst objavio na dan kada su Bajden i kineski predsednik Si Đinping održali poduži virtuelni sastanak tokom kog su razmotrili čitav niz pitanja, ali ne i Olimpijadu.

Bela kuća je saopštila da je tokom razgovora, Bajden "pritisnuo" kineskog kolegu zbog kršenja ljudskih prava ujgurske manjine, ali situacije na Tibetu i u Hongkongu. Kina demantuje optužbe i optužuje Vašington da se meša u njihova unutrašnja pitanja, navodi RT.

I demokrate i republikanci nedavno su pozvali Bajdenovu administraciju da bojkotuje Olimpijske igre u Pekingu. U slučaju da Bajden odobri bojkot, američki sportisti se neće takmičiti na Zimskoj olimpijadi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track