ČEŠKA PRIJAVILA NAJVEĆI BROJ ZARAŽENIH KORONOM OD POČETKA PANDEMIJE: Više od 22.000 slučajeva u danu, premašen rekord iz januara
Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia

epidemija besni

ČEŠKA PRIJAVILA NAJVEĆI BROJ ZARAŽENIH KORONOM OD POČETKA PANDEMIJE: Više od 22.000 slučajeva u danu, premašen rekord iz januara

Planeta -

Češka je juče prijavila 22.479 novih slučajeva korona virusa, što je najveći broj u toj zemlji od 10,7 miliona stanovnika od početka pandemije, prema današnjim podacima Ministarstva zdravlja.

Taj dnevni skok predstavlja povećanje od 54 odsto u odnosu na pre nedelju dana i premašio je prethodni rekord iz januara od 17.778 infekcija u jednom danu.

Pored Češke, broj raste i u njoj susednim zemljama Austriji, Nemačkoj i Slovačkoj.

Vlada nije bila voljna da pooštri mere protiv širenja korona virusa tokom ovog prelaznog perioda, ali je pogoršana situacija u bolnicama primorala da razmotri ograničenja za nevakcinisane.

Bolnice su u utorak imale 4.425 pacijenata, što je i dalje manje od polovine rekordne brojke iz marta, a 661 osoba se nalazi na intenzivnoj nezi.

Očekuje se da će vlada u četvrtak razgovarati o različitim opcijama.

Češka je od početka pandemije imala skoro dva miliona zaraženih i više od 31.000 umrlih.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošle nedelje da je Češka među deset evropskih zemalja u kojima je situacija veoma zabrinjavajuća.

Zemlja je u potpunosti vakcinisala 57,6 odsto stanovništva, što je niže od evropskog proseka od 64,9 odsto, pokazuju podaci ECDC.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track