BAJDENOV SARADNIK STIGAO U BERLIN Tajna poseta usledila posle izjava Zelenih da SAD moraju da uklone ATOMSKE BOMBE iz Nemačke
Foto: Shutterstock, Printscreen/Twitter

Peglanje

BAJDENOV SARADNIK STIGAO U BERLIN Tajna poseta usledila posle izjava Zelenih da SAD moraju da uklone ATOMSKE BOMBE iz Nemačke

Planeta -

Događaji na granici Belorusije i Poljske, koncentracija ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i gomilanje nuklearnog naoružanja od strane Kine, iz ugla Sjedinjenih Država, razlog su za jačanje poljuljanih odnosa sa Nemačkom, dugogodišnjim i ozbiljnim saveznikom u Evropi. Kako pišu ruski mediji SAD su poslale delegaciju u Berlin koju je predvodio senator Kris Kun, jedan od saradnika aktuelnog predsednika Džoa Bajdena. Osnovna svrha posete je dogovor sa nemačkim vlastima o daljoj politici u oblasti odbrane i bezbednosti.

Najviše od svega, Sjedinjene Države su zabrinute zbog želje niza nemačkih političkih partija da povuku američko nuklearno oružje sa nemačke teritorije . Trenutno je najmanje 20 američkih nuklearnih bombi B-61 uskladišteno u vazdušnoj bazi Buhel, a flota lovaca-bombardera Tornado spremna za upotrebu.

Međutim, Zeleni i socijaldemokrate traže uklanjanje američkog nuklearnog naoružanja sa teritorije Nemačke.

Nemačka želi da bude posmatrač u sporazumu o nuklearnom oružju između SAD, Francuske i Velike Britanije. Osim toga, Norveška takođe tvrdi da je posmatrač. Ako Norveška i Nemačka postanu posmatrači, onda bi i druge članice NATO-a – od Belgije i Holandije do Italije i Španije – mogle tražiti sličan status.

U Berlinu, naime u Socijaldemokratskoj partiji Nemačke, traže da SAD iznesu nuklearne bombe iz zemlje, a razmatraju i mogućnost da se već duže vreme uvede moratorijum na zamenu lovaca. Rolf Mutcenih, jedan od ključnih funkcionera SPD-a, je dugogodišnji pristalica nuklearnog razoružanja. Oslanja se na levičarsku omladinu stranke i pod svojim pacifističkim sloganima okuplja socijaldemokrate.

Naravno, takva osećanja u SPD-u (partija je pobedila na nedavnim izborima u Nemačkoj) ne mogu a da ne uzbune SAD, posebno u teškoj političkoj situaciji u svetu. Što se tiče potencijalnog nemačkog kancelara, on za sada ćuti po ovom pitanju.

Međutim, jasno je da je malo verovatno da će naslediti politiku Angele Merkel: socijaldemokrate i dalje imaju političku platformu drugačiju od CDU/CSU. Međutim, istorija je poznavala socijaldemokratske kancelare koji su vešto kombinovali politiku detanta sa gomilanjem naoružanja. Vili Brant je primer ovoga.

Gerhard Šreder i njegov ministar spoljnih poslova Joška Fišer, uz svu levičarsku retoriku, inače, potpisali su naredbu o učešću u vazdušnim udarima NATO-a na Srbiju. Dakle, moguće je da će Amerikanci zaista uspeti da izvrše pritisak na socijaldemokrate i zelene i obezbede da se Berlin za sada uzdrži od prelaska na sprovođenje plana o povlačenju američkog nuklearnog oružja sa svoje teritorije.

Kurir.rs/ A.M./Voenoe Oborozenie

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track