TOP GENERAL OTKRIVA NEPOZNATE ČINJENICE O KINESKOJ RAKETI: Lansiranje hipersoničnog projektila može biti uvod u iznenadni napad!
Foto: Profimedia

strategija

TOP GENERAL OTKRIVA NEPOZNATE ČINJENICE O KINESKOJ RAKETI: Lansiranje hipersoničnog projektila može biti uvod u iznenadni napad!

Planeta -

U ekskluzivnom intervjuu za CBS Nevs, general Džon Hajten, potpredsednik Združenog načelnika štabova i druga osoba u američkoj vojsci, otkrio je nove detalje prošlog leta kineskog testiranja hipersoničnog oružja, koji je poslao projektil širom sveta u više od pet puta brže od zvuka.

„Izbacili su raketu dugog dometa“, rekao je Hajten za CBS Nevs. „Letela je oko sveta, lanirala hipersonični projektil koji je klizilo sve do Kine, koje je pogodilo metu u Kini. Upitan da li je pogodio metu, Hajten je odgovorio: "Dovoljno blizu."

Za razliku od interkontinentalnih balističkih projektila koje putuju u predvidljivom luku i mogu se pratiti radarima velikog dometa, hipersonično oružje manevriše mnogo bliže zemlji, što otežava otkrivanje radarom. U kombinaciji sa stotinama novih raketnih silosa koje Kina gradi, Hajten veruje da bi Kinezi jednog dana mogli da budu sposobni da pokrenu iznenadni nuklearni napad na SAD.

Kurir.rs/Si-Bi-Es Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track