MERKELOVA I LUKAŠENKO DOGOVORILI: Kriza sa migrantima će se rešavati u dijalogu Brisela i Minska, ŠTO PRE!
Foto: EPA / Olivier Matthys, EPA / SHAMIL ZHUMATOV

telefonski razgovor o krizi

MERKELOVA I LUKAŠENKO DOGOVORILI: Kriza sa migrantima će se rešavati u dijalogu Brisela i Minska, ŠTO PRE!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarali su danas telefonom po drugi put u poslednja tri dana, saopštila je beloruska držabvn agencija Belta.

Lukašenko i Merkelova su razgovarali o situaciji na granici Belorusije i "došli do određenog razumevanja kako da postupe u rešavanju postojećih pitanja", navodi se.

Predstavnici dve strane će "odmah će ući u pregovore“, a biće rešena i "želja izbeglica da uđu u Nemačku“, saopštila je Lukašenkova pres služba.

Pored toga, Merkelova je prenela predsedniku Belorusije zahtev šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da učestvuje u procesu međunarodnih organizacija o izbeglicama i migrantima.

Prethodni razgovor Merkelova i Lukašenko su obavili 15. novembra i trajao je 50 minuta. Pre svega, razgovaralo se o situaciji sa migrantima na granici Belorusije sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom, prenosi Lukašenkova pres služba. Lideri su govorili i o načinima rešavanja problema migracija i humanitarnoj pomoći migrantima.

Angela Merkel je 10. i 11. novembra dva puta razgovarala telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o migracionoj krizi. U prvom od njih Merkelova je zatražila od Putina da utiče na "režim u Minsku”, uz napomenu da beloruske vlasti koriste migrante kao oruđe protiv Evropske unije.

Tokom drugog razgovora, strane su, prema rečima Kremlja, ponovo potvrdile važnost "ranog rešavanja akutne migracione krize“.

Kurir.rs / Tvrain.ru, Foto:EPA / Olivier Matthys, EPA / SHAMIL ZHUMATOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track