Umro Nil Amstrong, prvi čovek na Mesecu

Zauvek na nebu

Umro Nil Amstrong, prvi čovek na Mesecu

Planeta -
Legendarni astronaut Nil Armstrong, prvi čovek koji je stupio na Mesec, preminuo juče u 83. godini zbog komplikacija posle operacije na srcu

NJUJORK - Odlazak velikana.Prvi čovek koji je kročio na Mesec, legendarni američki astronaut Nil Armstrong, preminuo je u 83. godini zbog komplikacija posle operacije na srcu koja je urađena pre tri nedelje, saopštila je njegova porodica.Početkom avgusta Armstrong je smešten u bolnicu u Ohaju radi kardiološkog pregleda i nakon što su rezultati bili nezadovoljavajući, podvrgnut je operaciji ugrađivanja bajpasa. Dva dana pre operacije, 5. avgusta, Armstrong je proslavio 82. rođendan.Jula 1969. godine Armstrong je bio na čelu posade kosmičkog broda „Apolo 11“, čiji je glavni zadatak bio prvo iskrcavanje na Mesec. On je 20. jula bio prvi čovek koji je stupio na površinu jedinog prirodnog satelita Zemlje. Tada je oko šestina stanovništva sveta pratila TV prenos spuštanja letelice na Mesec, a u istoriju je ušla rečenica koju je tom prilikom izgovorio da je to „mali korak za čoveka, ali džinovski skok za čitavo čovečanstvo“. Armstrong i Edvin Oldrin proveli su na Mesecu dva i po sata. Za taj let Armstrong je bio nagrađen medaljom za izuzetne zasluge NASA, a dobio je i predsedničku Medalju slobode i Zlatnu medalju Kongresa - dve najviše nacionalne nagrade u SAD.Predsednik Barak Obama rekao je da je Armstrong bio „među najvećim američkim herojima, ne samo svog vremena nego u istoriji“.Porodica je saopštila i da je Nil „nerado bio američki heroj“, koji je ponosno služio naciji kao mornarički pilot, probni pilot i astronaut.- Dok žalimo zbog gubitka izuzetnog čoveka, istovremeno slavimo njegov izvanredni život i nadamo se da će biti primer mladim ljudima širom sveta da naporno rade kako bi svoje snove pretvorili u stvarnost i bili kadri da pomere granice i nesebično služe ciljevima većim od sebe - saopštila je Armstrongova porodica.

Živeo povučenoUbrzo nakon sletanja na Mesec napustio je NASA i postao profesor na Univerzitetu u Sinsinatiju, gde je živeo sa suprugom Kerol, a poslednjih godina nije se mnogo pojavljivao u javnosti.

Obama: Amstrong jedan od najvećih američkih heroja

Predsednik SAD Barak Obama ocenio je u subotu da je preminuli Nil Armstrong, prvi čovek koji je hodao po Mesecu, jedan od "najvećih američkih heroja".

"Nil je bio među najvećim američkim herojima, ne samo savremenog doba, već svih vremena", naveo je Obama u saopštenju dodajući da je "duboko ožalošćen" zbog smrti tog astronauta.

http://www.youtube.com/watch?v=cwZb2mqId0A
http://www.youtube.com/watch?v=yhab86KoVjU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track