TRKA U MEDITERANU: Rusi i Britanci žure da prvi stignu do olupine aviona F-35 i tajne stelt tehnologije
Foto: Lcpl. Tyler Harmon/U.S. Marines / Zuma Press / Profimedia

lociran avion

TRKA U MEDITERANU: Rusi i Britanci žure da prvi stignu do olupine aviona F-35 i tajne stelt tehnologije

Planeta -

Podmornice britanske Kraljevske mornarice utrkuju se sa Rusima u pokušaju da prvi stignu i izvade sa dna Sredozemnog mora 100 miliona funti vredan vojni avion sa tajnom tehnologijom.

Britanski pilot morao je da se katapultira iz svog F-35B lajtning aviona tokom rutinske vežbe u Mediteranu. Avion je bio jedan od osam koji su se u trenutku vežbe nalazili na nosaču aviona HSM Kraljica Elizabeta, zajedno da 10 američkih.

Pošto su avion i pilot završili u međunarodnim vodama, krenula je potraga da se pronađe iz iz vode izvadi najsavremeniji ratni avion pre nego što do njega stignu ruske snage. Veruje se da je to prvi put da se jedan F35-B srušio u toj oblasti.

F-35, avion
foto: Printscreen/Daily Mail

Tehnologija na avionu koji su dizajirali Amerikanci uključuje super tajne radare i senzore i toliko je osetljiva da omogućava F-35 da leti neprimećen iznad neprijateljske teritorije supersoničnom brzinom. Vrlo je verovatno, navodi Dejli mejl, da Kina već sve zna o ovom avionu zahvaljujući svojim špijunima.

Letelica je locirana u sredu popodne i američko-britanski tim će voditi tajnu operaciju spasavanja aviona u kojoj učestvuju podmornice, ronioci i specijalne snage.

Kao najnapredniji i najskuplji avion britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), jednosed može da sleti vertikalno i potrebna mu je kratka pista da bi poleteo.

Avion je prvi koji je Britanija izgubila i incident je prva "nezgoda" u floti RAFovih F-35B.

Problemi sa F-35

Peta generacija borbenih aviona ima najskuplji oružani sistem na svetu, ali uprkos tome, ovi avioni imaju čitav niz problema zbog kojih su troškovi njihove proizvodnje konstantno u porastu.

Strahuje se da postoje nedostaci u tehničkim sistemima zbog čega ovi avioni ne funkcionišu kako treba.

Takođe se strahuje da je softverski sistem letelice podložan sajber napadu, a Britanci se žale da ne mogu da ga nezavisno testiraju.

U pokaznoj vežbi 2015. ovaj vrhunski avion porazila je letelica starije generacije F-16 koja je dizajnirana još 1970ih.

Pentagonovi testovi pronašli su 2020. čak 276 falinki i mana u borbenom sistemu aviona, uključujući preterano vibriranje 25-milimetarskih topova i probleme sa VR kacigom pilota.

Uz to, tu su i problemi pregrevanja, preteranog trošenja komponenti i ranjivosti na paljbu.

Amerikanci su nekoliko aviona prizemljili zbog problema sa kiseonikom.

Nezgoda je izazvala i pitanja vezano za 24 F-35B aviona koliko ih Britanija trenutno ima. London bi narednih godina trebalo da kupi 138 borbenih aviona od američkog giganta Lokhid Martina za 9,1 milijardu funti, a 48 njih bi trebalo da bude isporučeno 2025. godine.

Jedan američki pilot F-35 bio je prinuđen 2018. da se katapultira usred trenažnog leta, a avion mu se srušio u Južnoj Karolini. Prošle godine, F-35B se srušio blizu američke vazduhoplovne baze El Sentro u Kaliforniji nakon sudara sa KC-10OJ.

Penzionisani kontraadmiral Kris Pari smatra da je razlog pada aviona kvar motora.

"Iako F-35B imaju dobar skor, neizbežno je da neke od ovih letelica visokih performansi, koje rade u izrazito zahtevnom okruženju, povremeno budu izgubljene", rekao je on.

F-35, avion
foto: Printscreen/Daily Mail

Ministarstvo odbrane saopštilo je da "neprijateljska akcija nije razlog pada aviona" i da se instraga fokusira na tehničku ili ljudsku grešku. Pilota je sa lakšim povredama pokupio helikopter i prebacio na bezbedno.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track