BAUK, BAUK MIGRANATA KRUŽI BALTIKOM Estonci vežbaju postavljanje žičane ograde na granici sa Rusijom: Situacija je opasna i napeta
Foto: Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia

estonija

BAUK, BAUK MIGRANATA KRUŽI BALTIKOM Estonci vežbaju postavljanje žičane ograde na granici sa Rusijom: Situacija je opasna i napeta

Planeta -

Estonska vojska je juče započela nenajavljenu vežbu, tokom koje će duž 40 kilometara granice prema Rusiji biti postavljena bodljikava žica, saopšteno je juče.

Skoro 1.700 rezervista bilo je pozvano da učestvuje u ovoj vežbi koja će trajati sve do 25. novembra, a glavni cilj je da se proveri operativna pripravnost vojnika i članovi lanca komandovanja. Estonska vlada želi da testira i saradnju između policije i graničara.

-Ono što se događa u Poljskoj, Litvaniji i Letoniji zahteva jačanje granične infrastrukture i u Estoniji, izjavio je načelnik policije i graničara Elmar Vaher.

Prepreke će biti postavljene na deset lokacija duž granice, na kojima postoji pojačan rizik od ilegalnog ulaska u Estoniju.

Od prošle nedelje u Istočnoj Evropi je dramatično povećan broj migranata koji žele da uđu na teritoriju Evropske unije, a većini je cilj da se dokopaju Nemačke.

Čelnici EU-a optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da podstiče migranate na ilegalan prelazak granice kako bi se osvetio za sankcije nametnute Belorusiji.

-Bezbednosna situacija je zaista opasna i napeta, izjavila je estonska premijerka Kaja Kalas u parlamentu, referirajući na sukobe između migranata i pripadnika bezbednosti na poljsko-beloruskoj granici, iako se Estonija ne nalazi pod direktnom pretnjom, s obzirom na to da, za razliku od Poljske i druge dve pribaltičke države Litvanije i Letonije, ne graniči se sa Belorusijom.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track