RETKA VRSTA VIRUSA REGISTROVANA U SAD Ova ozbiljna bolest počinje simptomima sličnim gripu, a ovako se prenosi!
Foto: Medical-on-Line / Alamy / Alamy / Profimedia

zaraženi se vratio sa puta

RETKA VRSTA VIRUSA REGISTROVANA U SAD Ova ozbiljna bolest počinje simptomima sličnim gripu, a ovako se prenosi!

Planeta -

Slučaj majmunskih boginja potvrđen je u utorak uveče u Merilendu nakon što se putnik vratio u Sjedinjene Države iz Nigerije.

Majmunske boginje su retka, ali potencijalno ozbiljna virusna bolest koja obično počinje simptomima sličnim gripu i oticanjem limfnih čvorova i napreduje do široko rasprostranjenog osipa na licu i telu.

Dolazi od soja koji se ponovo pojavljuje u Nigeriji od 2017. godine nakon 40 godina bez prijavljenih slučajeva, navodi se u podacima laboratorijskih naučnika iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Oni koji su dobili majmunske boginjame verovatno će imati lezije, a putnici koji se vraćaju iz Nigerije trebalo bi da paze na simptome, prenosi USA today.

Zbog zdravstvenih rizika povezanih sa jednim slučajem ove vrste boginja, CDC je zatražio od lekara da odmah prijave sumnjive slučajeve državnim ili lokalnim javnim zdravstvenim vlastima, bez obzira na to da li istražuju i druge potencijalne dijagnoze.

Ljudi mogu da dobiju majmunske boginje ako dođu u kontakt sa zaraženim životinjama ili životinjskim proizvodima, uključujući pripremanje divljači ili ako ih neka životinja ugrize ili ogrebe, navodi CDC.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track