BRITANIJA IMA REŠENJE ZA SVOJU MIGRANTSKU KRIZU: Posle velikodušne ponude ambasadora, London šalje azilante u Albaniju
Foto: Ben STANSALL / AFP / Profimedia

ponudio im pomoć

BRITANIJA IMA REŠENJE ZA SVOJU MIGRANTSKU KRIZU: Posle velikodušne ponude ambasadora, London šalje azilante u Albaniju

Planeta -

Kada je albanski ambasador u Londonu poručio da je njegova zemlja spremna da pomogne Britaniji, verovatno nije očekivao da će Englezi prihvatiti ponudu. Ili bar ne na ovaj način.

Migranti koji uspeju da se dokopaju britanskih obala mogli bi ekspresno da budu poslati u prihvatni centar u Albaniji.

Kako prenose ostrvski mediji, ministri uveliko razmatraju otvaranje centra za prihvat azilanata u Albaniji kako bi zaustavili priliv migranata koji na Ostrvo stižu preko severne Francuske.

Svako ko zatraži azil u Britaniji u koju je ušao ilegalnim putem, biće u roku od nedelju dana prebačen u Albaniju, preneo je Tajms i dodao da će taj projekat britanske poreske obveznike koštati 100.000 po migrantu za put i smeštaj.

Izvor u britanskoj vladi rekao je da postoje dobri izgledi da se postigne dogovor sa Tiranom iako je ministar spoljnih poslova Olka Džačku prošlog meseca odbacio tu ideju.

Portparol Houm ofisa objasnio je da bi migranti trebalo da traže azil u prvoj bezbednoj zemlji na koju naiđu, zbog čega se London odlučio na otvaranje centra u Albaniji.

Tabloid San je prošlog meseca prvi objavio vest da se odustalo od otvaranja prihvatnih centara na napuštenim okeanskim naftnim bušotinama i da se sada planira prihvatni smeštaj u Albaniji, na šta je odmah reagovala kancelarija albanskog premijera navevši da to "apsolutno nije istina".

Ostaje da se vidi da li će London držati za reč albanskog ambasadora i prihvatiti njegovu pomoć.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track