NAKON POVRATKA TALBANA NA VLAST U Avganistanu i dalje raste broj podružnica Islamske države
Foto: EPA-EFE/STRINGER

izaslanica un upozorava

NAKON POVRATKA TALBANA NA VLAST U Avganistanu i dalje raste broj podružnica Islamske države

Planeta -

Izaslanica Ujedinjenih nacija u Avganistanu Debora Lajons u sredu je iznela uznemirujuću procenu da su nakon dolaska talibana na vlast u gotovo svim avganistanskim regijama počele da niču podružnice Islamske države kao i da njihov broj i dalje raste.

Lajons je Savetu bezbednosti UN rekla da se talibanski odgovor na širenje Islamske države u pokrajini Korasan "najčešće oslanja na vansudske postupke pritvaranja i ubijanja" osumnjičenih pripadnika spomenute grupe.

To područje zaslužuje više pažnje od strane međunarodne zajednice, rekla je ona.

Njene izjave su iznesete samo nekoliko sati nakon što su pripadnici Islamske države, ideloški bliski talibanima, preuzeli odgovornost za dve eksplozije koje su se dogodile u četvrti Kabula pretežno naseljenom šiitima, a u kojima su poginule najmanje četiri osobe, dok ih je šest ranjeno.

Ona tvrdi da talibani nisu u stanju da zaustave ''rast Islamske države" u pokrajini Korasan.

-Grupu koja je bila svedena na male grupe prisutne u svega nekoliko pokrajina i glavnom gradu, sada se može naći u gotovo svim pokrajinama i vrlo je aktivna, izjavila je Lajons dodajući da je broj njihovih napada porastao za više od pet puta u poslednjih godinu dana, sa 60 u 2020. na 334 u ovoj godini.

Nakon što su u avgustu ponovo preuzeli vlast u Avganistanu po odlasku američkih vojnih snaga i njihovih saveznika, talibani sistematski isključuju predstavnike drugih slojeva društva i uskraćuju prava ženama i devojkama.

Misija UN-a iz pouzdanih izvora je obaveštena o redovnim pretraćivanjem kuća i vansudskim ubistvima pripadnika bezbednosti bivše vlasti te bivših državnih službenika.

Lajons je takođe upozorila na moguću humanitarnu katastrofu koja preti Avganistancima kako se zima približava, a sve zbogprovrede koja je u padu. Ona preklinje međunarodnu zajednicu da pronađe načine kako da finansira plate za radnike u zdravstvenom sistemu, učitelje i humanitarce, dodajući da humaniarne pomoći nema dovoljno.

Urušavanje provrede vodi ka povećanju trgovine drogom, oružjem i ljudima, a nekontrolisani protok novca samo može pomoći finansiranje terorizma, rekla je Lajons..

-Te patološke pojave će prvo pogoditi Avganistan, a onda će uticati i na ceo region, zaključila je.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track