DRAMATIČNA PORUKA IZ UKRAJINE: Rusi kreću u žestoku ofanzivu na našu zemlju, znamo i kada!
Foto: Maxime POPOV / AFP / Profimedia

PRIPREME ZA INVAZIJU

DRAMATIČNA PORUKA IZ UKRAJINE: Rusi kreću u žestoku ofanzivu na našu zemlju, znamo i kada!

Planeta -

Ofanziva bi uključivala vazdušne udare, kao i amfibijske napade preko luka Odesa i Mariupolj, kažu Ukrajinci.

Rusija se priprema za invaziju na Ukrajinu početkom sledeće godine sa daleko većom snagom od bilo čega što je do sada viđeno u dosadašnjem sukobu, poručuju ukrajinske vojno-obaveštajne službe, a prenosi Telegraf.

Kremlj je poslao 92.000 vojnika na svoju zapadnu granicu i mogao bi pokrenuti višestruku ofanzivu u januaru ili februaru, rekao je za Militari tajms Kirilo Budanov, ukrajinski šef obaveštajne službe.

Ofanziva bi uključivala vazdušne udare, kao i amfibijske napade preko luka Odesa i Mariupolj, rekao je on.

Ukrajinska obaveštajna služba objavila je kartu na kojoj je detaljno prikazana njihova procena kako će se invazija odvijati, a ruske snage na toj mapi prodrle su duboko u zemlju sa severa, istoka i juga. Bila bi to mnogo tradicionalnija i krvavija operacija nego kad je Kremlj zauzeo Krim 2014. godine, kažu Ukrajinci.

Analitičari navode da su elementi mape spekulativni, uključujući procenu Kijeva da će ruski vojni avioni napasti iz Belorusije.

Ruske vazduhoplovne snage provodile su patrole unutar Belorusije u poslednjih mesec dana, ali Moskva trenutno tamo nema stalnu vojnu bazu.

Majkl Kofman, direktor ruskih studija u američkom Centru za pomorske analize, naveo je na Tviteru da je karta ipak realna.

"Mislim da je ovo prilično tačna slika onoga što se razmatra", naveo je on. "Ruska vojska može to da uradi. Ovo je najgori slučaj nekoliko mogućih nepredviđenih situacija", dodao je on.

Budanov je rekao da je prioritet Moskve povećanje unutrašnjeg pritiska na ukrajinsku vladu putem kampanja dezinformisanja, ali je ocenio da će Rusija priibeći vojnom upadu ako ta taktika ne dovede do promene vlasti u Kijevu.

"Žele da situaciju u zemlji učine što opasnijom i težom i dovedu do toga da promenimo vlast", rekao je on. "Ako to ne mogu da izvedu, onda će vojne snage obaviti svoj posao."

Artiom Lukin, stručnjak za međunarodne odnose na Dalekoistočnom federalnom univeruitetu u Rusiji reagovao je na komentare iz Kijeva: "Stiče se utisak su ukrajinsko vodstvo i Kremlj savršeno usklađeni barem u jednoj stvari: podizanju napetosti i održavanju osećaja krize".

Putinova šahovska igra sa Zapadom

Vlada Vladimira Zelenskog, ukrajinskog predsednika, razljutila je Rusiju cenzurišući medijske kanale u vlasništvu mogula povezanih s Kremljom i krenula u njihovo zbacivanje s položaja moći u zemlji, piše Jutarnji list.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksi Reznikov je tokom posete Vašingtonu upozorio Zapad da ruski lider Vladimir Putin "igra šah" sa njima i da još uvek razmatra pokretanje pune invazije.

Zapadne vlade izrazile su zabrinutost zbog gomilanja ruskih trupa na granici, istovremeno priznajući neizvesnost oko toga planira li ruski predsednik invaziju ili samo zvecka oružjem kako bi naterao Kijev da prestane jačanje vojne saradnje sa NATO.

"Nismo sigurni šta tačno namerava Putin", rekao je Lojd Ostin, američki ministar odbrane.

Velika Britanija je ovog meseca potpisala sporazum o oružju sa Kijevom u kojem se obavezala na prodaju 10 mornaričkih brodova i novih raketnih sistema kako bi se suprotstavila pretnji iz Moskve.

Britanski premijer Boris Džonson upozorio je da bi bila "tragična, tragična greška ako Kremlj misli da se išta može da dobije svojim vojnim avanturizmom" u Ukrajini.

Budanov je rekao da bi SAD mogle da odvrate rusku invaziju povećanjem svoje vojne podrške Kijevu.

"Mislim da nam to trenutno nije dovoljno", rekao je o postojećim aranžmanima pomoći. "Treba nam više. Nijedna država osim Ukrajine nema otvoreni rat sa Rusijom. I to traje već 7 godina. Zato smo sigurni da bi SAD trebalo da nam daju sve što ranije nismo dobili. A sada je pravo vreme za to jer bi posle moglo da bude kasno".

Ovog proleća, slično rusko gomilanje trupa na granici dovelo je do bojazni da se Putin priprema za invaziju na svog jugozapadnog suseda, ali je Moskva na kraju povukla svoje trupe.

Rusija kaže da odgovara na pojačane vežbe NATO-a u blizini svojih granica.

Napetosti između Rusije i članica NATO-a su poslednjih nedelja sve izraženije, a evropske vlade optužuju Moskvu za režiranje migrantske krize na poljsko-beloruskoj granici, dok Moskva tvrdi da su njeni borbeni avioni presreli avion britanskog RAF-a koji je krenuo prema njenom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track