REAGOVAĆEMO NA ŠTETNE RUSKE AKTIVNOSTI: Vašington uveo sankcije firmi uključenoj u izgradnju Severnog toka 2
Foto: EPA

sporni gasovod

REAGOVAĆEMO NA ŠTETNE RUSKE AKTIVNOSTI: Vašington uveo sankcije firmi uključenoj u izgradnju Severnog toka 2

Planeta -

SAD su u ponedeljak nametnule sankcije kompaniji Transadria, koja je uključena u projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2 i njenomj brodu, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

Stejt department je podneo izveštaj Kongresu u kojem se navodi da su uvedene sankcije protiv dva broda i firme Transadria, rekao je Blinken, pri čemu nije dao podatke o drugom brodu.

"Dok administracija nastavlja da se protivi gasovodu Severni tok 2, i putem sankcija, nastavljamo da sarađujemo sa Nemačkom i drugim saveznicima i partnerima na smanjenju rizika tog gasovoda za Ukrajinu, kao i za članice NATO-a i EU-a na prvoj liniji. Reagovaćemo na štetne ruske aktivnosti, uključujući i energetsku sfer", rekao je Blinken.

Vašington se protivi 11 milijardi dolara vrednom gasovodu koji će omogućiti Moskvi da zaobiđe Ukrajinu i direktno izvozi gas u Nemačku.

Najžešći kritičari projekta su Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje EU koje ističu da će Evropa još više zavisiti od Vladimira Putina, dok deo evropskih vlada smatra da je projekat ključan kako bi se osigurala stabilno snabdevanje gasom, naročito u trenutku skoka cena energenata.

Bajdenova administracija je posle dogovora sa Nemačkom u julu odustala od uvođenja sankcija firmi koja upravlja gasovodom.

Prema tom dogovoru Berlin se obavezao da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj Rusije da iskoristi energiju kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja istočne i srednje Evrope, ali u sporazumu nema specifičnih kriterijuma po kojima se to procenjuje.

Prema odluci američke administracije, brodovi i firme koje sarađuju na izgradnji gasovoda mogu biti podložni sankcijama, ali ne i kompanija Nord stream 2 AG koja upravlja gasovodom a čiji je glavni deoničar ruska državna kompanija Gasprom.

Prošle sedmice nemački regulator je privremeno obustavio proces sertifikacije novog gasovoda, tražeći da se firma koja upravlja projektom organizuje prema nemačkim zakonima, što je dovelo do regionalnog skoka cene gasa.

Vašington je odvojeno izrazio zabrinutost zbog gomilanja vojnih snaga na granici s Ukrajinom i oštre retorike.

"Pozivamo Moskvu na deeskalaciju napetosti", rekla je novinarima portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track