Najnovije vesti

LANSIRANJE NOVOG NASINOG SVEMIRSKOG TELESKOPA ODLOŽENO NAKON INCIDENTA: Treba da zameni čuvenu Hablovu opservatoriju, evo i kada
Foto: jody amiet / AFP / Profimedia

kosmodrom u Francuskoj Gvajani

LANSIRANJE NOVOG NASINOG SVEMIRSKOG TELESKOPA ODLOŽENO NAKON INCIDENTA: Treba da zameni čuvenu Hablovu opservatoriju, evo i kada

Planeta

Lansiranje novog teleskopa američke svemirske agencije NASA koji bi trebalo da zameni čuvenu Hablovu opservatoriju odloženo je kako bi se omogućilo stručnjacima da provere eventualna oštećenja na uređaju posle inicidenta na kosmodromu u Francuskoj Gvajani, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).

ESA je sinoć u saopštenju navela da se incident dogodio kada su se tehničari pripremali da priključe svemirski teleskop Džejms Veb na adapter rakete nosača, kada se traka za stezanje iznenada olabavila.

"Odmah je sazvan Odbor za utvrđivanje nepravilnosti koji predvodi NASA, kako bi istražio i obavio dodatno testiranje da bi se sa sigurnošću utvrdilo da incident nije oštetio nijednu komponentu", saopštila je ESA.

U saopštenju se dodaje da teleskop neće biti lansiran pre 22. decembra - četiri dana posle prvobitno planiranog datuma 18. decembra.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track