KOME JE MILA KRALJICA KAMILA? Čarls lobira da vojvotkinja ponese najvišu titulu, njegovim sinovima je muka, evo šta kaže javnost!
Foto: Geoff PUGH / AFP / Profimedia

drama

KOME JE MILA KRALJICA KAMILA? Čarls lobira da vojvotkinja ponese najvišu titulu, njegovim sinovima je muka, evo šta kaže javnost!

Planeta -

Kako se zove kraljeva žena? Pažljivo, to je trik pitanje. Elizabeta, majka sadašnje kraljice i supruga poslednjeg kralja Velike Britanije, Džordža VI, bila je kraljica dok je njen muž bio živ, iako je tehnički njena titula bila „kraljica supruga“, da bi označila da ona zapravo nije monarh . Dakle, kada njen unuk postane kralj Čarls III, njegova žena će biti kraljica Kamila, zar ne?

Ne nužno. Kraljevska imena i titule su komplikovane; Čarls bi čak mogao da odluči da vlada pod drugim imenom, pošto ih ima četvii: Čarls, Filip, Artur i Džordž. Pravila se mogu menjati zbog državnih ili, danas, odnosa sa javnošću. Čarls je princ od Velsa; nakon njihovog braka, njegova prva žena Dajana postala je princeza od Velsa. Ali kada se oženio Kamilom, ona je ponela nižu titulu vojvotkinje od Kornvola. Čarls je vojvoda od Kornvola, između ostalih titula; ima ukupno 11, uključujući još dva vojvodstva i nekoliko različitih grofskih i baronskih.

Dakle, ako se pita britanska javnost, neće biti kraljice Kamile. Samo 13 odsto Britanaca veruje da Kamila treba da dobije titulu "kraljica" kada Čarls postane kralj, prema anketi JouGova maju. Ovo u poređenju sa 41 odsto onih koji su mislili da bi je trebalo zvati „Princeza supruga“ i 28 odsto onih koji su mislili da uopšte ne bi trebalo da ima titulu. Njen problem je, naravno, što je ona bila druga žena u Čarlsovom braku posle Dajane (koja je za Kamilu imala svoju titulu: "Rotvajler").

„Bilo nas je troje u ovom braku, tako da je bilo malo gužve“, rekla je Dajana za BBC 1995. godine.

Zvanični stav kraljevske porodice u vreme njihovog venčanja 2005. bio je da će Kamila biti "princeza supruga". Ovo je ponovljeno na zvaničnom sajtu kraljevske porodice koji je otprilike do oktobra 2017. glasio: „Kao što je objašnjeno u vreme njihovog venčanja u aprilu 2005., predviđeno je da vojvotkinja bude poznata kao NJ.KV Princeza supruga kada princ Velsa pristupa prestolu“.

Međutim, nešto pre marta 2018. izjava je uklonjena. Istoričar Robert Lejsi je nedavno rekao za Njuzvik da Čarls lobira da Kamila ipak bude kraljica, na frustraciju princa Vilijama i princa Harija.

Rekao je: „Privatno sam otkrio da se obojici braće smučio Čarlskoji pokušava da pregovara o punom statusu kraljice za Kamilu.

Kamila ima svoje zastupnike, naravno. Peni Džunor, koja je napisala svoju autorizovanu biografiju, jedna je od njih: „Mislim da bi ona trebalo da bude kraljica. Nema razloga na svetu zašto ne bi bila. Oboje su bili razvedeni i prošlost je bila nesrećna. Desilo se. svetski ljudi se razvode, prave greške i razvode se. „Ona je u braku sa njim 16 godina. Bila je sjajna vojvotkinja. Ona je polako, polako ulazila u ulogu. Nema smisla da mu se takmiči. Stavila je svoje ime na neke veoma hrabre ciljeve."

Čarlsova afera sa Kamilom prvi put je otkrivena u biografiji Endrua Mortona iz 1992. godine, Dijana: Njena istinita priča, što je dovelo do naglog pada njegove popularnosti.

„On je oženjen nekom ko je, kako je Dajana slavno rekla, bila treći točak u braku. „Međutim, Kamila je izabrana — poslušna, dobra za njega, ljubavna, sve ostalo — postoji značajan segment britanskog društva koje je nikada neće prihvatiti. I bojim se da se to ogleda u anketama“, rekao je Morton za Njuzvik.

Pa čak i hiljadugodišnje nasledne monarhije, ovih dana, moraju da obrate pažnju na ankete.

Kurir.rs/Newsveek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track